Inkonsekvent fra SV

Hvorfor diskuterer vi bare alderen for stemmerett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis har vi som er politikere i Fremskrittspartiet klare, tydelige svar. Akkurat i saken om stemmerettsalder, skal jeg innrømme at jeg ikke har bestemt meg ennå. Debatten om hvor gammel man bør være kan nemlig ikke vurderes isolert. Vi trenger å ta en titt på og revurdere alle aldersgrenser som finnes i det norske lovverket.

Jeg synes rett og slett det blir for enkelt å sette seg ned og slå fast at stemmerettsalderen skal være 16 år, særlig når det ikke sees i forhold til andre rettigheter man har eller ikke har som 16-åring. Den logiske følgen av å sette stemmerettsalderen til 16 år, må jo være at disse også kan velges inn til kommunestyrer og Storting. Hvis de er modne nok til å bestemme samfunnsutformingen indirekte gjennom valg, må de også være modne nok til å bestemme direkte som representanter. Og hvis man er moden nok til å styre landet, må man også være moden nok til å kunne kjøre bil.

Aldersgrensene som er satt her i landet, har kommet på forskjellige tidspunkter, og blitt endret etter hvert. Dermed er det vanskelig å se et konsistent system. Slik jeg forstår lovverket, er det modenheten man tilegner seg opp gjennom livet og pragmatiske avveininger som preger den enkelte aldersfastsettelsen. Og sånn bør det nok være fremover også; at vi ikke har én bestemt alder som gir alle rettigheter. Derfor kan det være fornuftig for eksempel med dagens regel om at høyesterettsdommere må ha fylt 30 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer