Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inkonsekvent fra SV

Hvorfor diskuterer vi bare alderen for stemmerett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis har vi som er politikere i Fremskrittspartiet klare, tydelige svar. Akkurat i saken om stemmerettsalder, skal jeg innrømme at jeg ikke har bestemt meg ennå. Debatten om hvor gammel man bør være kan nemlig ikke vurderes isolert. Vi trenger å ta en titt på og revurdere alle aldersgrenser som finnes i det norske lovverket.

Jeg synes rett og slett det blir for enkelt å sette seg ned og slå fast at stemmerettsalderen skal være 16 år, særlig når det ikke sees i forhold til andre rettigheter man har eller ikke har som 16-åring. Den logiske følgen av å sette stemmerettsalderen til 16 år, må jo være at disse også kan velges inn til kommunestyrer og Storting. Hvis de er modne nok til å bestemme samfunnsutformingen indirekte gjennom valg, må de også være modne nok til å bestemme direkte som representanter. Og hvis man er moden nok til å styre landet, må man også være moden nok til å kunne kjøre bil.

Aldersgrensene som er satt her i landet, har kommet på forskjellige tidspunkter, og blitt endret etter hvert. Dermed er det vanskelig å se et konsistent system. Slik jeg forstår lovverket, er det modenheten man tilegner seg opp gjennom livet og pragmatiske avveininger som preger den enkelte aldersfastsettelsen. Og sånn bør det nok være fremover også; at vi ikke har én bestemt alder som gir alle rettigheter. Derfor kan det være fornuftig for eksempel med dagens regel om at høyesterettsdommere må ha fylt 30 år.

Det blir også for snevert å tro at stemmerettsalder kan være den eneste aldersgrensen man kan fikse på for å gi ungdom flere rettigheter. Jeg synes for eksempel at ungdom bør få bestemme om de vil kjøpe øl fra fylte 16 år, og at man bør lovfeste en rett til å velge skole selv. Jeg synes av den grunn at SV har en inkonsekvent politikk når partiet vil ha stemmerettsalderen til 16 år, samtidig som partiets stortingsrepresentant May Hansen vil sette opp aldersgrensen på voldsfilmer til 20 år og er i mot fritt skolevalg. SV mener tydeligvis 16-åringer skal få bestemme hvem som skal styre kommunen eller landet, men ikke hvilken skole de skal gå på! SVs Heidi Sørensen tok også til orde for at gutter ikke skulle få kjøre bil før de var 20, mens de i hennes øyne er voksne nok til å styre kommunen når de er 16.

Misforstå meg rett: jeg er ingen direkte motstander av å sette ned stemmerettsalderen. Jeg tror imidlertid at stemmerettsalderen må sees i større perspektiv, og at det finnes langt flere måter å styrke ungdoms medbestemmelse på enn kun å gi dem stemmerett. Ungdommen har også mange arenaer å gjøre sin innflytelse gjeldende på, men dessverre er det alt for få som benytter seg av dette. Debatten om stemmerett for 16-åringer har startet i feil ende, og de som tar til orde for at det skal innføres har ikke noen konsekvent tenking bak forslaget sitt. Det gjør at jeg ikke umiddelbart hiver meg på ideen om stemmerett for 16-åringer, selv om jeg heller ikke avviser det for all fremtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling