Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Inkonsekvent og hult av Høyre å lukke skattelistene

Vil gi mer skattesnusk og dårligere offentlig debatt, mener Ap-politiker Marianne Marthinsen.

FOR ÅPNE SKATTELISTER: Marianne Marthinsen er i Finanskomiteen for Arbeiderpartiet. Hun er kritisk til at den nye Solberg-regjeringen ønsker å redusere folks tilgang til skattelistene i framtida. Foto: Scanpix

Sendt dagfoto
FOR ÅPNE SKATTELISTER: Marianne Marthinsen er i Finanskomiteen for Arbeiderpartiet. Hun er kritisk til at den nye Solberg-regjeringen ønsker å redusere folks tilgang til skattelistene i framtida. Foto: Scanpix Sendt dagfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i dag ble skattelistene for 2012 lagt ut. Dette kan bli siste ligning der naboen kan sjekke tallene dine. Den nye Solberg-regjeringen står fast på at de vil redusere folks tilgang til skattelistene.

«Jeg kan vanskelig se at full åpenhet om resultater på skolenivå utfordrer personvernet. Hensikten med at Regjeringen ønsker å stramme inn på måten skattelistene blir offentlige på er å unngå at personsensitiv informasjon kommer ut, at den enkelte er kjent med hvem om har bedt om innsyn og for å hindre at informasjon misbrukes av kriminelle», skriver finansminister Siv Jensen i en e-post til Dagbladet.

- Nøyaktig hvordan dette skal utformes, må regjeringen komme tilbake til, sier Jensen til Aftenposten.

- Åpne lister gir skatteinntekter Marianne Marthinsen, medlem av Finanskomiteen for Arbeiderpartiet, er kritisk til at skattelistene ikke skal være offentlige i framtida.

- Jeg er skeptisk til at den nye regjeringen vil stenge tilgangen for folk flest. For det første motvirker offentlige lister skattesnusk. For det andre, er åpne skattelister viktige for den offentlige debatten. Det er viktig at folk flest ser hvordan skattesystemet fungerer, og at vi har en åpen debatt om dette, sier hun.

Arbeiderparti-politikeren  viser til flere undersøkelser som viser at offentlige skattelister gir store skatteinntekter.

- En undersøkelse har vist at staten får inn 500 millioner ekstra. En undersøkelse i vinter viste at skatteinntektene økte med 800 millioner, sier Marthinsen.

Hun susser over at Høyre ikke vil ha åpenhet rundt skattelistene.

- Høyre har vært så opptatt av åpenhet rundt nasjonale prøver og testing på skoler. Når de så ønsker å lukke skattelistene, blir dette inkonsekvent og hult, sier Marthinsen.

- Disiplinerende effekt Forskeren Thor Olav Thoresen har i dag et innlegg i Aftenposten der han sier at lukkede skattelister kan føre til at mange millioner skattekroner gå tapt. Han mener også at åpne skattelister har en klar disiplinerende effekt. Han anslår at åpning av skattelistene på internett i 2001 ga 500 millioner kroner i økte skatteinntekter årlig.

- Vissheten om at naboen din kan se hva du tjener, forhindrer noen i å jukse, sier forsker Thor Olav Thoresen ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

- Skaper debatt Marthinsen viser til en sak som står i Nettavisen i dag. Her kommer det fram at flere av landets største eiendomsspekulanter står samlet oppført med 796 millioner kroner i ligningsformue. Tar man utgangspunkt i Kapital, som anslår deres samlede formue til 48,4 milliarder kroner, betyr det at rundt 98,5 prosent av formuene har «forsvunnet».

- Nettavisen-saken i dag er et eksempel på at åpne skattelister er viktige for å ha ordentlige debatter om vårt skattesystem, sier Marthinsen.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling