Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inn for myk landing?

Når landets maktelite, samt noen som tror de tilhører den, i morgen benker seg i Norges Banks lokaler for å høre sentralbanksjefens årstale, har vi allerede fått flere dommer over norsk økonomisk politikk. Den siste kom i går, da OECD la fram sin landrapport om Norge. Da skal det godt gjøres om Svein Gjedrem kan bidra med noe nytt. Spørsmålet er hva han sier om framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvsagt vil det være stor interesse for årstalen i morgen, fordi dette er Gjedrems debut. Han har i løpet av noen få uker i den nye jobben klart å markere seg. Allerede i sine første intervjuer brukte han andre formuleringer om norsk pengepolitikk enn sin forgjenger. Markedet oppfattet det som varsler om en oppmyking av Kjell Storviks strenge tolking av valutaforskriftene. Finansminister Gudmund Restad mente at Gjedrem ikke hadde sagt noe nytt. Men markedet likte det de hørte, og Gjedrem kunne raskt kassere inn det første rentekuttet etter valutauroen sist sommer.

  •  Både Det internasjonale pengefondet og OECD mener norsk økonomi kan gå inn for en myk landing etter overopphetingen de to siste årene. Det samme gjør Statistisk sentralbyrå. Etter at både den forrige og den nåværende regjeringen samt partene i lønnsoppgjøret har fått kraftige rapp over fingrene for sin løssluppenhet, har politikerne nå endelig strammet til, og nedkjølingen er i gang. En halvering av oljeprisen har også bidratt til å gjøre dette nødvendig. Men olja er fortsatt på historisk billigsalg, og krona betraktes som en oljevaluta, uansett hvor urettferdig Gudmund Restad mener det er. Og så glemmer vi at den svake kronekursen er til stor glede for vår landbaserte eksportindustri, som alle vil så vel.
  •  Med den oppmykingen av pengepolitikken Gjedrem har foretatt, kan renta brukes mer aktivt for å styre konjunkturene. Derfor har markedet innstilt seg på et nytt kutt. Men ekspertene ser nå ut til å være enige om at forutsetningen for å få rentene videre ned, er at vårens lønnsoppgjør i realiteten blir avlyst. Vi vil jo likevel være sikret reallønnsvekst i år. Det sørger overhenget fra fjorårets lønnsfest for. Og det er fortsatt ikke slik, som så altfor mange påstår, at fjorårets tillegg er spist opp av renteoppgangen. De som påstår det, regner ut fra høyere lånebeløp enn det som er gjennomsnittet, og de glemmer at renteøkningen kom seint på året. De glemmer også at de fleste husstander nå har to inntekter til å betale lånet med.
  •  Men nå har organisasjonene fått klar beskjed om at de selv har mye av ansvaret for å få renta videre ned. Det blir spennende å se om budskapet endelig når fram, særlig til de mest høyrøstede i offentlig sektor, som ikke risikerer å miste jobben sin.
  •  I det teppet som spennes bak Gjedrems tale i morgen, hører også med at debatten om euro-tilknytningen er blitt mer edruelig. Det er alle tjent med, ikke minst de som åpenbart snakket mot bedre vitende både om euroens velsignelser og om Norges muligheter til å knytte oss til den. I dag har euroen falt mer enn fem prosent i forhold til dollar og to{ndash}tre prosent mot krona. Det er selvsagt ingen katastrofe, men stadig flere klager over mangelen på politisk handlefrihet for å få ned den tragiske arbeidsledigheten. Både den tyske og franske regjeringen har truet med å bryte de stramme reglene de er pålagt av Den europeiske sentralbanken. Prognosene for ledighet og økonomisk vekst er ikke hyggelige. Samtidig går USAs økonomi så det suser for sjuende året på rad. Euroen har møtt hverdagen fortere enn både Brussel, Frankfurt og mange her hjemme hadde håpet.
  •  Nå er faren for ny arbeidsledighet også hos oss rykket nærmere. Det må Gjedrem gjøre til en hovedsak i sin tale. Hvis oljepris og rente holder seg på samme nivå som i dag, vil det selvsagt få følger for sysselsettingen. De siste åra har vi hatt en enorm investering i Nordsjøen, mye større enn myndighetene regnet med. Mange lokalsamfunn har gjort seg avhengige av denne virksomheten, men må nå omstille seg. Det blir ikke lett, og lettere blir det ikke av et pris- og kostnadsnivå som ligger betydelig høyere enn i andre land. Men det kan vi selv gjøre noe med, og det budskapet vil lyde så klart og tydelig det er mulig å gjøre med rogalandsaksent fra Bankplassen i morgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media