Inn i det ukjente

Ernas vandring langs Akerselva, mot mørkets hjerte.

VELGERJAKT: Erna Solberg og Fabian Stang med følge nedover Akerselva, væpnet med brosjyrer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VELGERJAKT: Erna Solberg og Fabian Stang med følge nedover Akerselva, væpnet med brosjyrer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspedisjonens utgangspunkt denne siste valgkampdagen i 2013 er godt. Med BI i Nydalen i Oslo i betryggende armlengdes avstand, kan Erna Solberg og hennes medhjelpere laste opp rasjonene med flaskevann med bilde av Erna og Fabian på, valgbrosjyrer - og papirposer med «andre boller». Foran dem ligger et par timers mars ned den sagnomsuste Akerselva, innover i byen. Dypt der inne hvor joggere og smilende småbarnsfamilier på tur gradvis avløses av narkotikaomsetning og folk som ikke stemmer Høyre.

Nydalen er blitt et vakkert business- og boligområde. Elva risler fram mellom terraserte steinblokker, med gangvei i bølgende treverk - kranset av lekeplasser og åpne parkområder. En borgerlig idyll, der forskning og utdanning møter velstand og familieharmoni. Akerselva, du gamle og blå.

Alle ser ut til å stemme Høyre denne dagen. Valgbrosjyrer veksler hender i høyt tempo. Folk forsikrer at de allerede har stemt ja til Høyre - og ja til OL. Fabian Stang er særlig fornøyd med det siste. Det er jo for barna.

Men så må vi stoppe og snakke litt om en tryggere hovedstad. Stian Berger Røsland vil ha mer synlig politi, det vil selvsagt Erna også. Fabian kommer bort til oss etterpå med en røyk og sier at det som haster mest - er å få til en bedre uttransportering av kriminelle asylsøkere.

Kommer vi så langt nedover elva at vi møter en av disse? Får vi gitt dem en Høyre-brosjyre?

Det tynnes i rekkene. VG har fått sitt, NRK også. Vi nærmer oss Bjølsen, ikke så mange ivrige brosjyremottakere nå. Det gamle arbeiderstrøket er ikke like pimpa som Nydalen - men likevel hyggelig. En middelaldrende dame stopper opp og sier gledesstrålende at hun har stemt. Frp. For vi trenger ett nytt styre! Jaja, blåser Fabian og fosser videre.

Nå er det bare Erna, Dagbladet, PST-agentene, Fabian, Stian, en logistikkansvarlig og pressesjefen igjen. Vi passerer lave tunneller, stien deler seg og de vet ikke hvor vi skal gå. De tar til høyre.

Vi er kommet nesten helt ned til Sagene. Her er elva grå. Det gror til langs breddene. Mange forbipasserende grynter når de blir tilbudt en brosjyre. En dame som står alene og stirrer uutgrunnelig utover den illeluktende dammen ved Sagene, rister bare sakte på hodet når landets kommende statsminister byr henne en brosjyre. Oppe fra en veranda spør en dame hva Høyre har tenkt til å gjøre med Sagene bad - solgt til private, som ikke kan sette det i stand. I bydelen i Oslo med flest barn som ikke kan svømme. De trenger ingen OL-ishall. En dame i rød bukse og t-skjorte med Ap-logo strener forbi.

 

- Deg trenger jeg vel ikke engang å tilby brosjyre, sier Erna.

Vi kommer fram til Sagene bad. Her stopper turen. Vår reporter følger opp og spør om ikke de skal gjøre noe med det badet.
- Er det så langt til Tøyenbadet, da? spør Erna.

Hennes egen logistikkansvarlige har tydeligvis ikke hørt spørsmålet, og tror Erna lurer på om de skal traske litt til.

- Det er en god halvtimes spasertur unna.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.