Inn i EUs styrke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er bred enighet i Stortinget om å melde en norsk kontingent på 150 soldater inn i EUs stående innsatsstyrke i samarbeid med Sverige og Finland. Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er imot. Det kan være i strid med Grunnloven å avgi norske styrker til en internasjonal organisasjon der Norge ikke er medlem. Det er Stortinget selv som forvalter tolkningen av Grunnloven, men vedtak kan etterprøves av Høyesterett. For flertallet er det en forutsetning at Norge kan reservere seg mot oppdrag som norske myndigheter er imot. Innsatsstyrken skal løse oppdrag som vedtas i FNs sikkerhetsråd. Generalsekretær Kofi Annan har støttet styrken. Det kreves enighet i EUs råd før styrken settes inn i oppdrag.

Senterpartiets Marit Arnstad mener at reservasjonsretten er illusorisk i en situasjon der de norske soldatene er samtrente med resten av styrken, og det foreligger et vedtak både i FN og EU om at avdelingen skal settes inn så raskt som i løpet av ti dager.

Vi er skeptiske til vedtaket i Stortinget fordi det innebærer at norske soldater settes inn i operasjoner som er en type krigføring, med den risiko dette medfører for tap av liv, på vegne av en organisasjon folkeflertallet to ganger har avvist å melde Norge inn i. Det er ikke nok at nei-partiet Kristelig Folkeparti er en del av stortingsflertallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer