Inn i vår tid

Nå overtar de kule kostholdsekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAMME DAG

meldte nyhetsbyrået NTB: «Trendy å studere ernæring», «Farlig å være nygift». Fra før visste vi at mye er farlig. Maten vi spiser, alt vi drikker bortsett fra en støyt olivenolje nå og da, og alt vi ellers foretar oss. Men at folk legger seg på sofaen så snart bryllupsmarsjen er tilbakelagt, for å kyle ned karbohydrater og sukker når tilværelsen på kjøttmarkedet er over, lærte jeg først nå. Ingen kan derfor undres over at søkningen til ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo i år har økt med 56 prosent. Den verdenskjente kanadiske fettforskeren Udo Erasmus har oppnådd stjernestatus i USA.

ERNÆRINGSEKSPERTENE

skal bli våre neste helter. Vi befinner oss i det store ernæringsmessige veiskillet. Doktor Fedon står allerede mot professor Norum, men bak Fedon tetter det seg til med fedonister fra mange land. Der kokkene før dominerte med egne spalter og TV-program, spår jeg at rocka kostholdsrådgivere kommer til å overta. Det siste tiåret lærte kokkene oss hvordan vi skulle erstatte bondekosten med det nye utvalget av matvarer fra alle kontinenter. Kokkestjerner og treningsguruer var det første tegnet på overgangen til samfunnet som bugner av mat og der ingen behøver å bevege seg. Men nå som alt er farlig, trenger vi nye fagfolk. Nå som kunnskap om spelt og hvete kan bety liv eller død.

SÅ JEG HAR

lært meg formelen for kroppsmasse. Det aner meg nemlig at vi nærmer oss et nytt forbud, forbudet mot å bryte verdiene for normalvekt. Nå som vi har eksakte verdier for hva som er normalt, kan forbudet mot å bryte med normalen bli lovhjemlet så snart uroen rundt røykeloven har lagt seg. Kampen mot overvekten foregår allerede globalt. Moderne politikere må ikke bare forholde seg til utslippskvoter for gasskraftverk. De må også slutte seg til verdien av å holde folket innenfor grensene for normalvekt. Heldigvis hjelper farlighetsforskerne og mediene oss med å navngi det som er farlig. Jeg håper hermed at verdens nygifte har fattet alvoret i situasjonen.

SELV ER JEG USIKKER.

Vi er mange som er tynne noen steder og tykke andre steder, uten at vi vet om vi er tykke her på grunn av stress eller tynne der på grunn av for lite antioksidanter. Selv er jeg ikke nygift engang. Jeg er med andre ord i markedet for en veileder i ernæring. En som kommer hjem til meg og går gjennom matskapet og spisevanene mine. En personlig mattrener som luker ut skumle frokostblandinger og mettede fettsyrer og lærer bort forskjellen på sunne og usunne syrer og baser. TV-konseptet finnes sikkert på en eller annen utenlandsk kanal. Det gjelder bare å finne den rette personen så har vi en seermagnet, tro meg. Visste du forresten at det finnes flere skoler om verdien av rapsolje som stekefett? Tenkte meg det.