Inn på teppet

Konsernsjef Jan Oksum er kalt inn på teppet til næringsminister Børge Brende. Han vil ha svar på hvorfor 380 lønnsomme arbeidsplasser skal legges ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Politikerne står nå i kø for å redde Union i Skien. Sjokkmeldingen om at den tradisjonsrike treforedlingsbedriften skal legges ned, har utløst sterke reaksjoner. De er unisone: Dette går ikke an.

-  Vi gir aldri opp. Dette er en kamp vi skal vinne. Det er liv laga å drive med papirproduksjon her, sier fagforeningssjefene Jan Grini og Magnus Straume til Dagbladet.

Nå setter de strategien ned på papiret. Og de får drahjelp av opprørte politikere.

I kø

Mandag må konsernsjef Jan Oksum forklare seg for næringsminister Børge Brende. Samme dag skal Brende ha samtaler med de ansatte. Samtidig kommer Jens Stoltenberg til Union for å møte de ansatte. Han er litt i forkjøpet på Carl I. Hagen, som ankommer på D-dagen 2. august.

Da kan Unions skjebne bli beseglet. Saken skal legges fram for styret i Norske Skog. Endelig vedtak fattes først i september.

100 dager

Fagforeningen på Union varsler krig, men krever nå at de får 100 dager i fred.

STRIDENS KJERNE: Konsernledelsen i Norsk Skog ønsker å legge ned driften ved Union-fabrikken i Skien.
STRIDENS KJERNE: Konsernledelsen i Norsk Skog ønsker å legge ned driften ved Union-fabrikken i Skien. Vis mer

-  Vi godtar ikke at styret skal ta stilling til dette allerede i neste uke. Hele saken må utsettes, sier de tillitsvalgte Jan Grini og Magnus Straume til Dagbladet.

Fagforeningen arbeider under høytrykk for å få å legge fram planer for ei framtid for treforedlingsfabrikken ved Skienselva. Allerede skal flere interessenter ha meldt seg for å kjøpe fabrikken.

-  Vi vet ikke hvordan. Men spør du meg, så ryker det fortsatt fra pipene her om et år, sier en optimistisk Magnus Straume.

Milliontap

Dersom Union legges ned, forsvinner 130 millioner kroner i skatteinntekter for stat og kommune. I tillegg er ringvirkningene store for 300 arbeidsplasser. Dette går fram av en undersøkelse som Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har laget. Verdiskapningen fra Union i Skien er beregnet til 700 millioner kroner i året.

KRIG: Fagforeningssjefene Jan Grini og Magnus Straume nekter å gi opp - de vil redde 380 arbeidsplasser på Union i Skien.
KREVER SVAR: Næringsminister Børge Brende.
PÅ TEPPET: Konsernsjef Jan Oksum kom med dødsbudskapet til de ansatte på Union. Nå er han kalt inn på teppet til næringsminister Børge Brende.