Inn på teppet

Ap-ordførere vil torsdag møte energiministeren og uttrykke bekymring for strømsituasjonen i nord. - Vi må få være med på løpet, sier Tromsøs ordfører.

MØTER SINE EGNE: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) møter torsdag sine egne i nord. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
MØTER SINE EGNE: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) møter torsdag sine egne i nord. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Hva er planen? Hva tenker ministere og regjering?

Spørsmålet stilles av Arbeiderpartiets ordfører i Narvik, Rune Edvardsen, til energiministeren fra samme parti.

Torsdag skal Ap-ordførerne i nord i møte med olje- og energiminister Terje Aasland, får Dagbladet bekreftet.

Her vil de uttrykke bekymring for hvordan grønne industriprosjekter i nord kan rammes av mangel på kraftoverskudd i framtida.

Vil være med

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) er også med på møtet og vil kreve svar.

- Vi må få være med på løpet. Da oljeeventyret i Norge startet, kom ikke Nord-Norge på banen før det gikk 25 år. Det må vi ikke oppleve når det gjelder havvind, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

BER OM KRAFTTAK: Ordførerne Rune Edvardsen (i midten) og Gunnar Wilhelmsen (til høyre) vil be Jonas Gahr Støres regjering om tiltak. Her fra 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER OM KRAFTTAK: Ordførerne Rune Edvardsen (i midten) og Gunnar Wilhelmsen (til høyre) vil be Jonas Gahr Støres regjering om tiltak. Her fra 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Regjeringen har store ambisjoner for utbygging av havvind, seinest markert i statsministerens nyttårstale.

Tromsø-ordføreren ber regjeringen peke på hvor i landet dette vil komme.

- Om vi ikke får være med på fornybarplanene, blir det utfordrende med satsingene i blant annet Mo i Rana, Narvik og Tromsø, sier Wilhelmsen.

Frykter strømkrise

De to er bekymret for hva som skjer når kraftoverskuddet i nord om noen år tar slutt.

- Jeg frykter strømkrise i nord, i form av at man får for lite strøm for prosjektene man ønsker, sier Narvik-ordføreren.

Sammen med Ap-ordførerne i Bodø, Mo i Rana, Harstad og Alta har de tatt til orde for en storstilt kraftutbygging.

De seks såkalte O6-ordførerne har ambisjoner om å doble mengden fornybar energi i de tre nordligste fylkene og ha en kapasitet tilsvarende 30 TWh innen 2035.

- Det er et tidsspørsmål med de store etableringene som skjer rett over grensa i Nord-Sverige. Hvis man ikke begynner nå ganske snart, er man på etterskudd. Da kan det bli harde tider for industrien, sier Edvardsen.

Vil diskutere det

Før jul annonserte Equinor nye planer om elektrifisering anlegget på Melkøya i Hammerfest.

Elektrifisering, altså å sende strøm til oljeplattformene for å spare gassutslipp, er også sentral Ap-politikk.

Men Ap-ordførerne i nord krever at elektrifiseringsprosjektene ikke går på bekostning av industriutviklingen i nord.

- Det vil ta opp all strømmen som er tilgjengelig. Det vi er interessert i, er en løsning for hvordan man får laget ny energi. Det er mange måter å gjøre det på, men vi ønsker å diskutere det, sier Narviks ordfører.

Energiministeren: - Viktig brikke

- Det er fantastiske muligheter i Nord-Norge, og mange av dem er til sjøs. Jeg ser fram til å drøfte dette med ordførerne, svarer olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.

Han omtaler Nord-Norge som en sentral brikke i regjeringens planer om å utvikle og ikke avvikle av norsk sokkel.

- Det handler ikke bare om å utvikle petroleumssektoren, men å bygge opp nettopp havvind der det ligger til rette for det, en verdikjede for hydrogen og for karbonfangst og -lagring.

Han sier det blir viktig å få på plass mer fornybar kraft, og at det haster å bygge ut bedre nett.

- Derfor er vi godt i gang med et temposkifte: Vi er i gang med vår gigantiske havvindsatsing, vi har gjenopptatt konsesjonsbehandling av vindkraft på land og vi sørger for flere hender og hoder i energimyndighetene slik at saksbehandlingstida går ned – for å nevne noe, sier Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer