Innbitt Nato-krangel: - Virkelighetsfjernt

SV er fortsatt mot Nato, men partiet lover å stemme ja til at Sverige og Finland kan bli med i forsvarsalliansen. Partiet får likevel på pukkelen av samarbeidskompis Ap. - En helt virkelighetsfjern analyse, sier Åsmund Aukrust (Ap) om SV-innlegg.

SV FÅR AP-KJEFT: Jonas Gahr Støres parti er tilhengere av Nato. I SV er man fortsatt mot, men Audun Lysbakkens parti lover å si ja til Sverige og Finland okkesom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SV FÅR AP-KJEFT: Jonas Gahr Støres parti er tilhengere av Nato. I SV er man fortsatt mot, men Audun Lysbakkens parti lover å si ja til Sverige og Finland okkesom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Signalene fra SV er veldig uryddige, og nå mener jeg de må fortelle om de seriøst kommer til å stemme mot at Sverige og Finland får bli med i Nato, sier Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladet.

Han er partiets parlamentariske nestleder, og utenrikspolitisk talsperson.

Selv om Nato sentralt sier ja til finsk og svensk medlemskap, må medlemskapet ratifiseres av alle nasjonale parlament. Det betyr at nei-til-Nato-partiene SV og Rødt gis muligheten til stemme for å holde Sverige og Finland utenfor alliansen de selv er mot.

Inn i svenskedebatten

SV har lenge hatt politikk på at partiet er motstandere av nye Nato-medlemsland østover - og som kjent ligger både Sverige og Finland øst for Norge.

- Det er helt utrolig hvis SV stemmer mot at Finland og Sverige skal få det samme fellesskapet og den samme tryggheten som oss. Men nå er jeg oppriktig usikker på hva de kommer til å gjøre, sier Aukrust.

Han peker på et debattinnlegg fra Ingrid Fiskaa (SV) i svenske Aftonbladet. Fiskå er SVs utenrikspolitisk talsperson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer