Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innbruddsbølge ute av kontroll

200 prosent flere villainnbrudd i Oslo siste år.

PÅ FERSKEN: Natt til i går bler flere personer pågrepet med tyvegods, her på Frysja i Oslo.  Foto: ANDRÈ OLSTAD / FIRSTFOTO
PÅ FERSKEN: Natt til i går bler flere personer pågrepet med tyvegods, her på Frysja i Oslo. Foto: ANDRÈ OLSTAD / FIRSTFOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det har gått fra ille till verre. Det var voldsomt mange villainnbrudd i 2008, men vi har likevel fått en ny økning i begynnelsen av dette året. I januar i år har økningen i antall villainnbrudd i Oslo vært på 93,9 prosent i forhold til januar i fjor, sier Arne Solberg ved Majorstua politistasjon.

Han skal lede en gruppe i Oslopolitiet som skal koordinere arbeidet med vinningskriminaliteten, som har eksplodert i og rundt hovedstaden de siste åra.

I 2007 var det 257 innbrudd i villa i Oslo. I 2008 var det hele 837 slike innbrudd — en økning på mer enn 200 prosent.

Solberg mener politiets arbeidskonflikt stikker kjepper i hjulene for arbeidet med å få bukt med innbruddsbølgen.

- Vi verker etter å komme i gang med dette, men arbeidskonflikten i politiet virker negativt, sier Solberg.

Tatt på fersken
Natt til i går ble fem rumenere pågrepet i to uavhengige politiaksjoner i Oslo, alle med bilene fulle av tyvegods fra ferske tyveriraid. To av dem ble tatt i Sørkedalsveien.

- De to knyttes til tre innbrudd i natt i området der de ble pågrepet. Innbruddene er av den typen hvor tyvene har tatt seg inn i boliger mens folk har ligget og sovet, opplyser politiførstebetjent Øyvind Matre ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Litt før de to ble pågrepet ved fire-tiden natt til fredag, kom politiet ved en tilfeldighet over tre biler på Frysja.

Politiet ble oppmerksomme på bilene fordi en av den liknet en rød sedan som var etterlyst i forbindelse med innbruddene på Oslo Vest.

De tre bilene var fulle av det som trolig er tyvegods, blant annet kasser med elektriske artikler.

- Vi pågrep tre menn på stedet, mistenkt for heleri. Foreløpig vet vi ikke hvor varene stammer fra, opplyser Matre.

Depoter og transportører
Politiet gir omreisende organiserte kriminelle grupperinger fra Øst-Europa — og særlig Romania — skylden for innbruddseksplosjonen på Østlandet.

- Tidligere var det folk fra Litauen, Polen, Tsjetsjenia og Albania. Nå er det i all hovedsak tilreisende Rumenere vi tar sier Solberg.

I Oslo sitter et titall rumenere fengslet siktet for en rekke villainnbrudd.

- Virksomheten ser ut til å være velorganisert. De har depoter og transportører som tar seg av tyvegodset som gjør at vi sjelden tar dem med tyvegods på seg, sier Solberg.

Går utenom alarmen
I Asker og Bærum politidistrikt sliter de med de samme problemene.

- Vi har en veldig økning i Villainnbrudd. Modusen er det samme — de går inn i andre etasje, der alarmene ofte ikke virker, sier politioverbetjent Siv Jordet i Asker og Bærum politidistrikt.

Politiet har allerede tatt det de mener er en organisert tyvebande bestående av åtte chilenere.

- Noen av dem var fastboende, andre er her uten lovlig opphold i landet, sier Jordet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling