Innbruddstyv avslørt av spor i snøen

Voldsom slåsskamp med Arendals-politiet i natt. 30 villainnbrudd i Aust-Agder bare den siste uka.

FULGTE SPOR: Fra politijakta i Arendal i natt. Etter å ha fulgt spor i snøen i en time fant de en av innbruddstyvene på fersk gjerning i en villa nummer to. Foto: Kristoffer B. Fürstenberg/Agderposten
FULGTE SPOR: Fra politijakta i Arendal i natt. Etter å ha fulgt spor i snøen i en time fant de en av innbruddstyvene på fersk gjerning i en villa nummer to. Foto: Kristoffer B. Fürstenberg/AgderpostenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann som trolig er rumensk statsborger, ble i natt pågrepet av politiet mens han var i full gang med et villainnbrudd i Arendal. Politiet fant mannen på grunn av spor fra et annet innbrudd kort tid i forveien, skriver Agderposten.

- Det startet med at vi klokka 04.38 fikk melding fra en huseier i Jovannsåsen. Meldingen gikk på at hun hadde våknet av at det var innbruddstyver i huset, forteller Per Lauvnes, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til Dagbladet.

Tre tyver Tyvene stakk fra stedet. Politipatruljen som kom til, kunne ut fra spor i snøen konstatere at det dreide seg om tre gjerningsmenn.

- Sporene ledet til et hus i Gullsmedhaven. Der ble en person tatt på fersken mens han holdt på med å robbe huset, sier Lauvnes.

Innbruddstyven ville slett ikke overgi seg frivillig, og det kom til en voldsom slåsskamp med politiet. Mannen er nå anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann.

- Hvor var de to andre?

- Sporene forteller oss at de hadde en bil stående i nærheten, som de flyktet i, sier operasjonslederen.

Den pågrepne mannen, som ikke er kjent for Agder-politiet tidligere, sitter nå i politiarresten i Arendal, og vil bli avhørt ved første anledning. Han hadde ikke identifikasjonspapirer på seg da han ble pågrepet.

- Men mye tyder på at han er rumensk statsborger, sier Lauvnes.

Kommer inn verandadøra Aust-Agder, spesielt Arendal, Grimstad og Lillesand, har de siste månedene vært sterkt plaget av villainnbrudd; bare denne uka er det registrert ca. 30 tilfeller, etter det Dagbladet forstår.

- De kommer seg gjerne inn ved å knuse glasset i verandadøra. Og de går målrettet etter små verdisaker som smykker, penger og kameraer, sier operasjonslederen.

Politiet tror en og samme turnerende bande kan stå bak innbruddene, og håper nattas pågripelse representerer et gjennombrudd i etterforskningen; hittil har de hatt lite å gå etter, siden tyvene som regel etterlater seg få spor og er svært raske i vendingen.

- Gjem smykkene Agderposten har behørig omtalt villainnbruddene i distriktet i høst og vinter. Via lokalavisa råder Leif Viken, etterforskningsleder ved Grimstad politistasjon, folk til å ta forholdsregler, som ikke å oppbevare smykkene på åpenbare steder som badet og soverommet, samt være oppmerksomme på uvanlige ting i nabolaget.

- Det kan virke som de spaner på husene, og venter til beboerne er ute, før de slår til. Men som du ser av denne saken, går de også inn i hus der folk ligger og sover, sier operasjonsleder Lauvnes.