«UNNSKYLD»: I de endevendte lokalene fant Carl E. Johannessen en unnskyldende lapp. Foto: Carl E. Johannessen
«UNNSKYLD»: I de endevendte lokalene fant Carl E. Johannessen en unnskyldende lapp. Foto: Carl E. JohannessenVis mer

Innbruddstyven rotet, stjal - og etterlot en snodig beskjed

Ifølge eier Carl E. Johannessen er det flere underlige ting ved innbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carl E. Johannessen eier Bergen Kaffebrenneri. I andre etasje av samme bygg er det flere kontorer, også et for å produsere sjokolade.

Etter å ha vært borte noen dager, låste han seg i går inn til et urovekkende syn: Noen uvedkommende hadde vært der.

- Jeg skjønte at ting ikke stemte helt. De hadde tatt seg til rette med å stjele og spise sjokolade, og de har også stjålet en datamaskin og flere harddisker. Det var mye rot, forteller han til Dagbladet.

Det var Bergens Tidende som først omtalte innbruddet.

Eier av Kaffebrenneriet i Bergen, Carl E. Johannessen. Foto: Privat
Eier av Kaffebrenneriet i Bergen, Carl E. Johannessen. Foto: Privat Vis mer

- Et mysterium

Johannessen mistenker at innbruddet skjedde i helgen, men hvordan det skjedde, er for ham et mysterium:

- Kollegaen min som kjørte forbi reagerte på at vinduene var åpne. Men ellers er det ingen tegn til innbrudd. Det virker som om en dør har stått åpen. Flere bruker huset, så vi prøver å finne ut av det.

Han forteller at skadene ikke er så ekstreme, men at tapet av verdisaker likevel gjør vondt, da de har en høy sentimentalverdi for ham.

- Den største skaden for meg er en datamaskin som ble stjålet, hvor det ligger klipp fra en dokumentarfilm jeg de siste fem åra har lagd sammen med datteren min, forteller han.

Også backup på harddisker er forsvunnet.

- De har ingen verdi rent teknisk sett, men innholdet er veldig viktig for meg.

Ikke bare én, men to lapper

Det er mye som virker underlig med innbruddet. Den eller de tok seg tid til å spise sjokolade, og de tok seg også bryet med å legge igjen en håndskrevet lapp:

EN ANGRENDE SYNDER: Denne unnskyldende lappen er levert til politiet. Foto: Carl E. Johannessen
EN ANGRENDE SYNDER: Denne unnskyldende lappen er levert til politiet. Foto: Carl E. Johannessen Vis mer

«Unnskyld, unnskyld, unnskyld. Kommer med penger når jeg kan! Eller kan jobbe!», står det på papiret.

- Den var jo pent skrevet, kommenterer Johannessen.

- Man kan jo skjønne at folk kan havne i vanskelige situasjoner, og ser seg nødt til å stjele. Så fikk den eller de dårlig samvittighet. Men det hjelper ikke oss så mye.

Nå viser det seg at noen har etterlatt seg enda en noe underlig lapp, men hvor ønsket mottaker er mer utydelig. Der står det nemlig både fornavn og etternavn, i noe som Johannessen beskriver som en jobbsøknad.

- Jeg fant den da jeg fortsatte å rydde i rotet, og kjente igjen skriften fra den unnskyldende lappen. Her nevner personen lærere som referanser, beskriver seg selv, og skriver navnet sitt. Det står også at vedkommende ikke har Facebook, men at hun [personen som har skrevet lappen er ei jente, red.anm.] skal skaffe seg nettbrett.

Fire nettbrett er blant det som er stjålet fra Johannessens kontorer.

ÅSTEDET: Uvedkomne tok seg inn og stjal blant annet sjokolade, ifølge eier av Bergen Kaffebrenneri, Carl E. Johannessen. Foto: Carl E. Johannessen
ÅSTEDET: Uvedkomne tok seg inn og stjal blant annet sjokolade, ifølge eier av Bergen Kaffebrenneri, Carl E. Johannessen. Foto: Carl E. Johannessen Vis mer

Utlyser finnerlønn

Johannessen syns det hele er spesielt, og har kontaktet politiet. Han har også hengt opp en lapp i nabolaget, hvor han etterlyser tingene.

- Jeg skrev at den som kan hjelpe med å spore opp tingene får en finnerlønn på fem tusen kroner. Og at sjokoladen ikke trenger å returneres.

I tillegg til lappene og den spiste sjokoladen var det flere ting som fikk Johannessen til å undre:

- De hadde klippet av kontakten til en datamaskin, men de hadde ikke tatt den. Det var veldig motivløst. De har også åpnet opp bager med ting uten å ta med seg noe.

Etterforsker innbruddet

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med politiet i Bergen, men ifølge Johannessen har de opprettet sak og tatt med seg noe bevismateriale, blant annet pennen som lå på gulvet, og som kanskje kan ha blitt brukt til å skrive lappene.

Til Bergens Tidende bekrefter operasjonsleder Bjarte Rebnord at politiet har gjort åstedsundersøkelser i etasjen over kaffebrenneriet onsdag ettermiddag. De tok også med seg den unnskyldende lappen.

Det viktigste for Johannessen er å få klippene og bildene tilbake:

- Om jeg får sporet opp tyven så vil jeg spørre om å få tingene tilbake, og si at jeg ikke skal anmelde ham eller henne.