Innbyggere flykter for livet

Ingen vet hvor mange som er drept i Andisjan. Nå samler rasende opprørere seg igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• KOMMENTAR: En farlig gnist

(Dagbladet.no): Frykten for borgerkrig vokser i den sentral-asiatiske republikken Usbekistan.

Regjeringsstyrker hevdet i går at de hadde kontroll over opprøret i den østlige byen Andisjan, men i dag blusset oppstanden opp igjen.

Flere tusen rasende opprørere har på ny samlet seg i landets fjerde største by. De roper ut slagord mot president Islam Karimovs regime, som har styrt landet med jernhånd siden Sovjet-kollapsen i 1991. Opprørerne fordømmer regjeringssoldatene for å skyte mot sine egne. Det høres skudd i byen, melder nyhetsbyrået AP.

- Mordere, ropes det i gatene, melder BBC.

Demonstrantene hevder uskyldige ble plaffet ned i går. Familie og venner skal ha blitt nektet å hente likene for å begrave dem innen 24 timer, slik muslimske tradisjoner tilsier.

- Folk løftet hendene opp i lufta for å vise at de ikke var bevæpnet. Likevel skjøt

soldatene på dem, sier en av dem til AP.Ifølge NRK kastes nå utenlandske journalister ut av byen. Det betyr at det kan bli langt vanskeligere å innhente uavhengig informasjon om hva som skjer.

FRYKT: Innbyggere i Andisjan løp i gatene sine med hendene over hodet da det kom til skuddvekslinger mellom soldater og opprørere i går. Foto: SCANPIX/AP
FRYKT: Innbyggere i Andisjan løp i gatene sine med hendene over hodet da det kom til skuddvekslinger mellom soldater og opprørere i går. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Flykter

Minst fire tusen livredde innbyggere rømte i dag fra Andisjan til nabolandet Kirgisistan, der de har søkt asyl, melder AP.

Ingen vet med sikkerhet hvor mange som er drept siden i går, da regjeringssoldater åpnet ild mot demonstrantene. Flere uavhengige kilder forteller imidlertid om blodige scener da soldatene skjøt mot demonstrantene.

Lederen av en usbekisk menneskerrettighetsgruppe hevder å ha sett 200 lik ved torget.

En opprører sier minst 300 er drept. En AP-journalist talte opp 23 døde mennesker ved selvsyn.

Kilder ved byens sykehus sier til BBC at minst 50 ble drept i går.

President Karimov sa på en pressekonferanse i dag at ti soldater og «mange flere» opprørere ble drept.

Befridde fanger

Opprøret i Andizjan ble utløst etter flere dager med fredelige protester mot fengslingen av 23 muslimske forretningsmenn.

De 23 er tiltalt for å tilhøre den islamistiske gruppen Akromija, og var fengslet i påvente av dommen. I går ble de og to tusen andre fanger befridd fra fengselet av en gruppe væpnede menn som skjøt mot fangevokterne.

Venner og familie av de 23 mennene hevder de slett ikke er religiøse ekstremister, men at de er plukket ut av myndighetene fordi de tenkte uavhengig, og drev med utdanningsprogrammer for unge. Noe som kunne være en trussel mot Karimovs styre.

Mange av demonstrantene er unge mennesker som var ansatt av de 23 forretningsmennene - som skal ha spilt viktige roller som samfunnsbyggere og finansiert gratisundervisning for barn i lokalsamfunnet.

- Mine sønner er beskyldt for fryktelige ting. Alt de ville var at livet i Uzbekistan skulle bli bedre, og at vi alle skulle kunne leve normale liv, sa moren til to av de tiltalte til BBC i går.

Ingen «fløyelsrevolusjon»

Oppstanden spredte seg etter at fengselet var stormet. Opprørere tok også kontroll over flere offisielle bygninger, og tok statsansatte som levende skjold mot regjeringssoldatene som ble sendt inn i byen.

Utpå kvelden tok soldatene tilbake de okkuperte bygningene, og åpnet ild mot opprørerne.

Menn, kvinner og barn flyktet ifølge BBC i panikk da noen av demonstrantene skjøt tilbake.

Helikoptre surret i lufta, tv-signaler ble kuttet, og biler og bygninger ble satt i brann.

Opprørerne krevde at Russland må gå inn og megle, men utenriksminister Sergej Lavrov skal ha sagt at opprøret er et indre usbekisk anliggende.

Karimov fortalte pressen i dag at regjeringen innledet forhandlinger med demonstrantene, men at deres krav var uakseptable. Han sa videre at det var nødvendig å slå ned opprøret med makt. 

Dette er det blodigste opprøret i Usbekistan siden 1991. Dersom landet går gjennom en revolusjon, tror ikke observatører at den vil bli fredelig som i Georgia, Ukraina og Kirgisistan.

OFRE: Flere hundre mennesker kan ha blitt drept. I dag ble flere av likene fjernet fra byens gater.
BELEIRET BY: En innbygger bærer barnet sitt forbi regjeringssoldatene som ble sendt inn i byen etter at opprøret brøt ut i går.
STØTTE:</B> Ei gruppe innbyggere klapper for å vise sin støtte til opprørere som har samlet seg utenfor byens rådhus i dag.
MEKTIG: Usbekistans president Islam Karimov under en pressekonferanse i hovedstaden Tasjkent.
I FLAMMER: Deler av byen Andisjan så ut som en krigssone i går.
PROTESTERER: Flere tusen mennesker samlet seg i går for å protestere mot regimet.