Klimaendringer

Innbyggere i grønlandsk by frykter isbjørnangrep

Nå har WWF startet en egen patrulje som skal beskytte innbyggerne i den grønlandske byen Ittoqqortoormiitbyen mot potensielle isbjørnangrep.

SULTNE ISBJØRNER: Over 20 isbjørner ble observert snusende rundt i en grønlandsk by de siste fem månedene i 2017. Foto: Nirut Sampan / Shutterstock / NTB scanpix
SULTNE ISBJØRNER: Over 20 isbjørner ble observert snusende rundt i en grønlandsk by de siste fem månedene i 2017. Foto: Nirut Sampan / Shutterstock / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sultne isbjørner ble observert snusende rundt i den østgrønlandske byen Ittoqqortoormiit minst 21 ganger i løpet av de siste fem månedene av 2017. Det viser tall fra Verdens naturfonds (WWF) isbjørnpatrulje på Grønland.

- Overalt i Arktis har antallet konflikter mellom isbjørner og mennesker steget i takt med at klimaendringene har fått havisen til å smelte. Bjørnene blir tvunget til å være på land i lengre perioder enn tidligere, og her er maten knapp. I deres søk etter mat kommer de ofte inn i byen, skriver WWF i en pressemelding.

Havisen smelter

Isbjørnene er svært utsatte når det kommer til klimaendringer. De er nemlig avhengige av isen for å forflytte seg, å jakte, parre seg og å slappe av.

Sammen med Antarktis, finner man den største konsentrasjonen med is på jorda på Grønland. Derfor trives isbjørnbestanden godt her. Klimaforskere har de siste tiårene også flokket seg til landet for å studere endringene. Rapportene blir imidlertid stadig mer urovekkende.

I november presenterte NASA nye funn fra en kartlegging av havbunnen rundt Grønlands massive isbreer. Kartleggingen viser at et isområde ved kysten, som er to til fire ganger større enn tidligere antatt, er utsatt for akselerert smelting.

Det si at hastigheten på issmeltingen på Grønland vil kunne gå mye fortere enn tidligere antatt. I tillegg er utviklingen nesten umulig å stoppe.

Dagbladet har tidligere skrevet om at mangel på sjøis er et reelt problem for isbjørnene. Satellittmålinger som går tilbake til 1978 viser at isarealet omtrent har halvert seg om sommeren, men de har også vist at istykkelsen er halvert. Dermed er volumet av is redusert med tre fjerdedeler på noen få tiår.

Fordi isen rundt polarområdene smelter, minker også isbjørnbestanden. ​Onsdag inngikk Norge, Grønland Russland, USA og Canada en isbjørnavtale.

- Formannskapet gir Norge en god mulighet til å øke oppmerksomheten om truslene mot isbjørnen i Arktisk. Klimaendringene er hovedtrusselen, men også turisme, miljøgifter og marin forsøpling påvirker isbjørnens muligheter for overlevelse, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet til NTB.

I avtalen skal det legges vekt på å overvåke vandrende isbjørn som må finne nye måter å overleve på når havisen minker.

BODYCAM: Aldri før har man kommet så tett på isbjørnene og deres virkelige liv, som da polarforskere festet et kamera på ni isbjørner og kartla deres liv ute på polisen. Video: USGS Vis mer

Dras mot byene

Klimaendringene er også grunnen til at isbjørnutfordringen har blitt særlig utbredt i den østgrønlandske kommunen.

De siste årene har flere og flere sultne isbjørner besøkt byen. Det har skapt livsfarlige situasjoner for både isbjørnene og byens innbyggere. Derfor har byen en egen isbjørnpatrulje som passer på at isbjørnene ikke får muligheten til å gå til angrep.

- Innbyggerne i byen forteller oss at patruljen gir dem trygghet. Samtidig forhindrer vi at unødvendig mange isbjørner blir skutt i selvforsvar. På en måte er vi glade for at isbjørnpatruljen gjør en god jobb. På en annen er det dumt at patruljen må passe på hele tiden, sier generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg, i pressemeldingen.

Øksnebjerg understreker at alt tyder på at problemet med sultne isbjørner i byene kommer til å vokse i takt med at havisen smelter.

- Vi vet fra tidligere forskning at isbjørner er tynnere i dag enn de var tidligere. Det betyr at flere av dem søker inn mot byene, sier han til Ekstra Bladet.

Fatale konsekvenser

Isbjørnen er verdens største landlevende rovpattedyr, og et møte med den kan ha fatale konsekvenser.

- Det er ingen som har lyst til å møte en sulten isbjørn, for så å bli slått ihjel. Derfor jobber vi med å få dem til å snu med bygrensen. Vi skremmer dem bort slik at vi ikke får flere konflikter her, sier Øksnebjerg til avisa.

I 2007 ble ni isbjørnangrep registrert over hele Grønland. Ingen mennesker kom til skade ved de 21 registrerte isbjørnbesøkene i fjor.