Ekstremvær: Store områder er oversvømmet som følge av enorme mengder nedbør i forbindelse med ekstremværet Harvey. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Ekstremvær: Store områder er oversvømmet som følge av enorme mengder nedbør i forbindelse med ekstremværet Harvey. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Ekstremværet Harvey

Innbyggere sør for Houston evakueres etter at et dike har brutt sammen

Innbyggere i Brazoria sør for Houston blir bedt om å komme seg unna umiddelbart etter at flommen har ødelagt et dike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Demningen ved Columbia Lakes er brutt sammen. KOM DERE VEKK NÅ, skriver myndighetene i Brazoria fylke på Twitter tirsdag.

Folk i området blir også bedt om kun å bruke mobiltelefonene til nødanrop fordi nettet bryter sammen som følge av stor trafikk.

- Vær vennlig å kun bruke telefonen til nødanrop, heter det i en annen Twitter-melding.

Området med de aktuelle innsjøene ligger sør for Houston i Texas, der store områder er oversvømmet som følge av enorme mengder nedbør i forbindelse med ekstremværet Harvey.

Demning flommer over

Samtidig har en stor demning i utkanten av Houston begynt å flomme over. Addicks-demningen er bygget for å hindre at elva Buffalo Bayou går over sine bredder, men nå er demningens kapasitet nådd, og vann har begynt å strømme ukontrollert utover områdene rundt vannreservoaret.

Det er første gang siden demningen ble bygd for snart 80 år siden, at den ikke greier å holde på vannmassene. Det har vært forøkt å slippe vann ut fra vannreservoaret, men på grunn av fortsatt kraftig regnvær har vannet fortsatt å stige.

Vannet i ytterligere et vannreservoar, Barker, som er bygd med samme formål som Addicks, er også faretruende høyt.

Nedbørsrekord

Harvey har herjet i delstaten Texas, og søndag traff uværet USAs fjerde største by Houston, som har over 2,3 millioner innbyggere.

Ifølge Reuters kan det komme 1,2446 meter regn sørøst for Houston som følge av uværet. Det vil overgå den tidligere rekorden fra 1978, opplyser National Weather Service i USA.

Storbyen blir stadig mer isolert som følge av ekstremværet. Aldri tidligere har Houston opplevd noe liknende. Siden søndag har det kommet så mye regn at meteorologene har måttet utvide fargeskalaen.

Tusenvis av mennesker har måttet søke tilflukt på hustak og andre høyereliggende steder i påvente av hjelp for å slippe unna vannmassene i USAs fjerde største by Houston. Flyplassene og veier er stengt, og folk må evakueres med helikopter.

Dødstallet stiger

Ifølge lokale myndigheter har minst ni personer omkommet i den tropiske stormen «Harvey» i Houston. Politiet er redde for at dødstallene kommer til å stige, skriver Washington Post.

Redningsmannskaper jobber på spreng for å frakte folk i sikkerhet. Om lag 30 000 har måttet flykte fra hjemmene sine på grunn av de store vannmassene. I tillegg mangler om lag 300 000 strøm.

Enorme skader

På grunn av den tropiske stormen, har svært mange ringt nødsentralen for hjelp. CBS News skriver at over 75 000 personer ringt nødnummeret siden stormen slo til.

De enorme skadene vil ta flere år å reparere, forteller guvernøren i Texas Greg Abbott til ABC News mandag.

- Det vil ta flere år å reparere skadene etter denne flom- og orkankatastrofen, sier han.

Ifølge Bloomberg kan «Harvey» koste det amerikanske samfunnet 700 milliarder kroner. Det forteller en forsikringsanalytiker til avisa. Han sammenlikner de foreløpige skadene med orkanen «Katarina» i 2005, som kostet 920 milliarder kroner, og stormen «Sandy» i New York i 2012, som kostet 584 milliarder.

President Donald Trump og hans kone Melania ankom tirsdag Texas, der de skal besøke Corpus Christi og Austin for å få informasjon om flommen og redningsarbeidet. De er ikke ventet å besøke Houston ettersom store deler av byen står under vann.