NASJONAL SØRGEDAG: Russerne er redde og fortvilte etter gårsdagens angrep mot t-banen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix
NASJONAL SØRGEDAG: Russerne er redde og fortvilte etter gårsdagens angrep mot t-banen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/ScanpixVis mer

Innbyggerne er redde for å ta t-banen etter Moskva-terroren

Myndighetene har erklært nasjonal sørgedag og etterlyser vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 39 personer mistet livet og 71 ble skadd etter de to angrepene som i går rystet selve nervesystemet i Moskva - sju millioner mennesker bruker t-banesystemet i millionbyen hver eneste dag. Nå er innbyggerne redde for å ta t-banen, men millioner trosset frykten for å ta seg fram i den russiske hovedstaden.

Det er erklært nasjonal sørgedag i dag, etter angrepet som i går rystet t-banestasjonene Park Kulturij og Lubjanka. Sistnevnte ligger bare et steinkast unna hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Dette sees på som å underbygge teorien om at det finnes et hemmelig metronettverk som går lenger under bakken. Russiske aviser har lenge meldt om nettverket, som er ment for å betjene de viktigste statsfunksjonene i en krigssituasjon. Det er hevdet at den forbinder Kremlin med FSB-hovedkvarteret og viktige knutepunkt som flyplasser og lignende.

ReddeFrykt og redsel preger innbyggerne i Moskva. Flere var svært tett på da det skjedde, men mange kom fra det med små skrammer. Umiddelbart etter angrepene ble t-banesystemet stengt og tusener måtte ta til gatene.

MANGE DØDE: 39 personer mistet livet etter de to bombeangrepene som i går rystet Moskva. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix
MANGE DØDE: 39 personer mistet livet etter de to bombeangrepene som i går rystet Moskva. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix Vis mer

- Jeg er redd og nå blir jeg blir nødt til å gå til jobb, for jeg blir ikke å ta t-banen framover, sier en kvinne til Russia Today.

- Det er forferdelig. Det har blitt farlig å ta metroen, men jeg er nødt til å ta den. Man er jo nødt til å komme seg til skolen, sier Vasily Vlastinin (16) til nyhetsbyrået AP.

Svarte enkerIngen har hittil tatt på seg skylden, men bare timer etter angrepene ble skylda lagt på islamister i de urolige områdene i nordlige Kaukasus. Politiet opplyste til russiske medier at de, blant mengdene med avrevne kroppsdeler, hadde funnet hodene til de antatte gjerningspersonene.

Ifølge etterforsker Aleksandr Bortnikov er de identifisert som to kvinner fra Nord-Kaukasus. Ifølge nyhetsbyrået Interfax var de to mellom 18 og 20 år gamle. To svarte enker.

- Jeg er sikker på at politiet ikke vil spare på noe for å finne og straffe de kriminelle. Terroristene skal knuses, slo statsminister Vladimir Putin fast etter angrepene.

MINNES DE DREPTE: Innbyggerne i Moskva tente lys for de drepte. Foto: AFP PHOTO / ANDREI SMIRNOV / SCANPIX
MINNES DE DREPTE: Innbyggerne i Moskva tente lys for de drepte. Foto: AFP PHOTO / ANDREI SMIRNOV / SCANPIX Vis mer

Etterlyser vitnerInnbyggerne i Moskva har lagt ned blomster og stearinlys til minne om ofrene, TV-stasjonene gjorde om på sendeskjema, droppet reklame og underholdningsprogram, skriver BBC. De første begravelsene er ventet om kort tid.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener opprørere på grensa mellom Afghanistan og Pakistan kan ha hjulpet til med å organisere angrepene.

Etterforskerne etterlyser nå vitner til angrepene, ifølge RIA Novosti. Overvåkingskameraer viser nemlig at de to kvinnene skal ha gått inn på t-banen sammen med to angivelig russiske kvinner og en mann.

LA NED BLOMSTER: Russlands president Dimitrij Medvedev. Foto: AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / SCANPIX
LA NED BLOMSTER: Russlands president Dimitrij Medvedev. Foto: AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / SCANPIX Vis mer