TILBAKE I DET FRI: En Yangtze-alligator oppdrettet i et naturreservat i Anhui-provinsen blir forsøkt tilbakeført til frihet i fjor sommer. Nå har minst 100 alligatorer rømt fra oppdrettsanlegg under storflommen. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix.
TILBAKE I DET FRI: En Yangtze-alligator oppdrettet i et naturreservat i Anhui-provinsen blir forsøkt tilbakeført til frihet i fjor sommer. Nå har minst 100 alligatorer rømt fra oppdrettsanlegg under storflommen. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix.Vis mer

Innbyggerne flykter byen - alligatorer rømmer mot husene

- De lager griselyder og ser ut som råtne tømmerstokker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidenes verste regnvær sørøst i Kina har så langt ført til at 170 000 innbyggere i millionbyen Wuhan har måttet rømme sine hjem for å berge livet for vannmassene i Yangtze-elven.

Det offisielle tallet torsdag over døde og savnede var 181 mennesker, ifølge nyhetsbyrået AP.

Over en million mennesker er direkte berørt av storflommen med trussel om å evakuere - hvis de har noe flomtrygt sted å rømme til.

181 mennesker har omkommet i den dødelige flommen som er forårsaket av ekstreme regnmasser. I videoen blir biler revet med av vannstrømmen. Video: Reuters / NTB Vis mer

Kinas meteorologiske institutt melder om ny nedbørsrekord i området: 574 millimeter regn i løpet av siste uke.

Samtidig kommer kinesiske meteorologer med første lyspunkt av en nyhet: regnværet er på retur. Men Yangtze synker ikke tilbake til gammelt nivå over natta.

Rømmer over gjerdet

Og nå har et nytt problem dukket opp i flomvannet, bokstavelig talt: alligatorer har svømt over gjerdet og rømt fra to av de største oppdrettsanlegget langs verdens tredje lengste elv.

RØMMER FRA MILLIONBY: 170 000 av innbyggerne i Wuhan har foreløpig måtte rømme fra sine hjem  på grunn av flomvannet - bildet er fra onsdag. Foto: Anadolu/NTB Scanpix. 
RØMMER FRA MILLIONBY: 170 000 av innbyggerne i Wuhan har foreløpig måtte rømme fra sine hjem  på grunn av flomvannet - bildet er fra onsdag. Foto: Anadolu/NTB Scanpix.  Vis mer

Foreløpig er det registrert rundt 100 rømlinger, men ingen vet hvor mange alligatorer som svømmer rundt i flomvannet.

En eldre bonde i byen Huaqiao fant en alligator liggende ved inngangsdøra da han våknet onsdag morgen.

Flere andre innbyggere i nabolaget forteller til South China Morning Post at de har sett alligatorer svømme fritt rundt de siste dagene.

Griselyder

- Først trodde vi det var råtne tømmerstokker som fløt i vannet over de oversvømte åkrene, men så skjønte vi at det var alligatorer. De lager dype lyder og høres ut som griser. Lydene fra flomvannet kommer hele tiden, forteller innbyggere til den kinesiske avisa.

PRØVER Å STOPPE FLOMMEN: Redningsmannskap forsøker å demme om for flomvannet i utkanten av millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix. 
PRØVER Å STOPPE FLOMMEN: Redningsmannskap forsøker å demme om for flomvannet i utkanten av millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix.  Vis mer

På tross av varsler om hvor mye Yangtze ville stige, har ikke alle alligatoroppdretterne greid å bygge gjerdene høye nok.

Flomvannet har gått en halv meter over de opprinnelige gjerdene.

Torsdag melder South China Morning Post om rømming også fra den største farmen i området med 10 000 alligatorer i fangenskap.

Foreløpig har det ikke kommet meldinger om at alligatorer har angrepet mennesker.

Kjøtt og turister

Yangtze-alligatoren er vanligvis sky, og går bare til angrep når den føler seg truet.

På grunn av rovjakt og forurensning i Yangtze, har den kinesiske alligatoren vært utrydningstruet.

Derfor er oppdrett i lukkede anlegg blitt en stor industri - både for kjøttets, skinnets og turistenes skyld. Dessuten er er Yangtze-alligatoren ettertraktet i kinsesisk naturmedisin.

3,7 millioner omkom

I samme område av Kina som nå har satt regnværrekord , skjedde en av de aller største naturkatastrofene på kloden i forrige århundre.

I løpet av noen måneder i 1931 mistet 3,7 millioner mennesker livet som direkte eller indirekte følge av en storflom som startet på vinteren.

De fleste døde av difteri og andre dødelige sykdommer som ble spredt med forurenset flom- og drikkevann.