Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innbyggerne forbereder seg. De har ingen steder å flykte

Omtales som den største værtrusselen mot øygruppa på flere tiår.

«LANE»: Hawaii stålsetter seg før uværet «Lane» når øyene. Orkanen er ventet å bli den verste siden den som traff øyene i 1992. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne på Hawaii forbereder seg nå på den verste orkanen siden Iniki traff øygruppa i 1992.

Det er ventet at uværet, som har fått navnet Lane, vil treffe øyene i løpet av torsdagen med en vindstyrke i overkant av 160 kilometer i timen. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

På USAs sør- og østkyst er det slett ingen sjeldenhet at flere slike orkaner treffer kysten i løpet av et år, men det er langt mindre vanlig at ei øygruppe utsettes for slike naturkrefter.

Og nettopp det er også et poeng nyhetsbyrået tar opp. På fastlandet fylles motorveiene med innbyggere som etter beste evne forsøker å legge uværet bak seg når de mest alvorlige varslene kommer.

AP skriver at øybeboerne ikke har steder noen å rømme til.

- Kommer ingen vei

Christyl Nagao fra Kauai er en av de som bor på øyene, som totalt har litt i underkant av halvannen million fastboende. Hun sier til nyhetsbyrået at hun og familien har gjort det de kan for å forberede seg på orkanen som per nå er kategori fire.

- Vi har nå kommet dit at alle «spenner seg fast». Vi har både familiene våre og levebrødet vårt her. Vi kan ikke annet enn å bli værende og holde oss fast, sier hun.

Å bo på en isolert øy på denne måten betyr også at essensielle varer og tjenester i stor grad leveres ved hjelp av skipstrafikk. Dersom havnene stenges på grunn av uværet, risikerer man at nødvendige goder ikke vil komme fram.

- Vi kommer oss ingen vei, og vi er klar over at nødvendige ressurser kanskje ikke når fram i tide, sier Nagao

500 millimeter

Vindhastighetene og den overhengende faren for at ting får hard medfart i de kraftige kastene, er én ting. Noe helt annet er den økte vannstanden i både vassdrag såvel som i havet.

Det er ventet så mye som 500 millimeter nedbør i enkelte områder, noe som vil føre til oversvømmelser og økt sjanse for jordskred, men også de kjente strendene vil få en påkjenning.

Både sør- og vestkysten vil oppleve tidevann som enkelte steder vil være en meter høyere enn normalt. Det er her det er forventet at stormen vil treffe hardest.

Dette utgjør også en trussel for Hawaiis hjemløse befolkning som ofte holder til i nærheten av strendene eller elvene.

Myndighetene har samtidig gjort det klart at det ikke er plass til alle øyas beboere i tilfluktsrommene. Derfor bes de som bor utenfor områdene som blir hardest rammet om å holde seg hjemme.

- Søk ly

CNN omtaler det som den største værtrusselen mot øyene på flere tiår, og at det kan blir stormfullt er det ingen tvil om. I går gikk Hawaiis guvernør, David Ige, ut med følgende advarsel til alle som måtte befinne seg på øygruppa:

- Vær forberedt på å søke ly i et tilfluktsrom med mat- og vannreserver som holder i 14 dager i tillegg til alle andre nødvendigheter.

Alle skoler er stengt inntil videre, vinduer er spikret igjen, butikkhyllene er tømt for alt av varer og bensinpumpene er tomme. Enkelte har fylt opp badekarene sine med vann for å sikre at man har tilgang på rent drikkevann i dagene som kommer.

Ige kunne også fortelle at det var igangsatt en omfattende kriseberedskap, og at denne beredskapsplanen, samt finansieringen, var godkjent av president Donald Trump.

- Dette betyr at Hawaii rask og effektivt vil få tilgang på føderale ressurser i etterkant av uværet etter hvert som lokalsamfunnene og beboerne kommer seg på beina igjen etter stormen. Vi er takknemlige overfor presidenten og FEMA for den raske godkjenningen av planene.

FEMA er et byrå som sorterer under det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De har ansvar for å koordinere responsen på både natur- og menneskeskapte katastrofer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!