Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innbyggerne i Homs håper å få mat i dag

Vært innestengt i krigsområde i månedsvis.

SKAL FÅ HJELP:  Innbyggerne i Homs har vært innesperret i månedsvis på grunn av voldsomme kamper mellom Assad-regimet og opprørerne. Innbyggerne har sultet, og spist gress og oliven for å overleve. Her er en mann ute og leiter etter føde til seg sjøl og familien. I dag får han kanskje mat fra FN. Foto: Afp/Scanpix
SKAL FÅ HJELP: Innbyggerne i Homs har vært innesperret i månedsvis på grunn av voldsomme kamper mellom Assad-regimet og opprørerne. Innbyggerne har sultet, og spist gress og oliven for å overleve. Her er en mann ute og leiter etter føde til seg sjøl og familien. I dag får han kanskje mat fra FN. Foto: Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN er nå klare med livsnødvendige forsyninger utenfor byen Homs, som i morgentimene meldes å være stille. Målet er å få innpass i den beleirede delen av Homs for å dele ut mat og medisiner, samt evakuere sivile syrere, melder Al Jazeera.

Syrias fungerende utenriksminister, Faisal Maqdad, sier den syriske regjeringen er «veldig glad» for at evakuering kan bli mulig.

Sivile evakueres - Dette vil gjøre at sivile, barn og folk med spesielle behov, får forlate landet. Vi er veldig glade for at vi har fått mulighet til å få disse folkene ut og gi humanitær hjelp til de som fremdeles er langt inne i Homs, sier Maqdad.

Det var i går at meldingen om at det syriske regimet og opposisjonen er blitt enige om en avtale om at gamlebyen i Homs skal motta nødhjelpsforsyninger etter å ha vært beleiret av regjeringshæren i lang tid. Avtalen innebærer også at sivile skal kunne bli evakuert.

En talskvinne for amerikansk UD, Jen Psaki, er glad for at partene har blitt enige om en kort våpenhvile i dag, men mener at dagens evakuering ikke skal bli en erstatning for at hjelpearbeidere får uhindret tilgang til Homs i fortsettelsen.

- Vi bør ikke gi ros til et regime som leverer mat i noen få dager til mennesker som sulter. Dette er noe de burde gjort hele tiden, sier Psaki.

- Oliven og gress Homs var ett av diskusjonsemnene under fredsforhandlingene i Genève for en uke siden, men partene greide da ikke å komme til enighet. I går meldte det syriske nyhetsbyrået SANA at det var inngått en avtale. Avtalene skal sikre fri tilgang til byen slik at om lag 2.500 sivile i de beleirede områdene får livsviktige forsyninger.

Ifølge aktivister har innbyggerne knapt hatt noe annet enn oliven å spise de siste ukene. Homs regnes som «revolusjonens hjerte» av mange i Syria. Byen var først et sentrum for fredelige demonstrasjoner mot regimet, men etter at regjeringshæren slo hardt ned på protestene, tok flere av byens menn til våpen.

De beleirede bydelene ligger nå i grus. Den hadde før krigen 1 million innbyggere og byens innbyggere kom fra en flere ulike religiøse grupper.
(NTB/Dagbladet)

Hele Norges coronakart