Innbyggerne på den tropiske øya trodde ikke sine egne øyne da værfenomenet fikk det til å hagle ned

- Mange trodde det var oppspinn.

SKYER: Samoa Meteorology Service har frigitt dette bildet, som viser den aktuelle skydannelsen som skapte haglet. Foto: Samoa Meteorology Service. 
SKYER: Samoa Meteorology Service har frigitt dette bildet, som viser den aktuelle skydannelsen som skapte haglet. Foto: Samoa Meteorology Service.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Innbyggerne på øystaten Samoa i Stillehavet trodde noen drev gjøn med dem da 2 cm store hagl skylte ned over Savai'i-øya i forbindelse med et regnskyll sist fredag.

Det er kanskje ikke så rart. Øystaten har nemlig en gjennomsnittstemperatur på 29 varmegrader.

Meteorolog Luteru Tauvale forklarer det på følgende måte:

- Enkelt forklart er det en type skyer kalt cumolonimbus som forårsaker hagl. Satelittene våre fanget i går (fredag, journ.anm) opp at østre del av Savai'i hadde den spesifikke skya hengende over seg, noe som forårsaket haglstormen, forklarer han til Samoa Observer.

Det er ikke vanlig med haglvær på Samoa - men det har skjedd tidligere.

- I 2011 hadde vi en lignende hendelse på Tiavi, forklarer han til avisa.

Saken har vakt oppsikt blant innbyggerne i sosiale medier, og er også viet plass i lokale tv-kanaler og aviser.

Ifølge The Guardian, varte uværet i et knapt kvarter, og produserte hagl som omtrent var 2 cm i diameter; noe som er ganske stort selv i norsk forstand.

Haglene var heldigvis ikke store nok til å forårsake noe særlig skade.

- Fordi det var så uventet, trodde mange personer at det var oppspinn. Vi måtte sippe satelittbilder av forholdene som skapte haglet for at folk skulle tro på at det var ekte, forklarer Tauvale til avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer