KORT TID IGJEN: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad skal om kort tid legge fram resultatet av sine regjeringsforhandlinger, først for sine egne, deretter for offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KORT TID IGJEN: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad skal om kort tid legge fram resultatet av sine regjeringsforhandlinger, først for sine egne, deretter for offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Stram regi for å hindre lekkasjer:

Inndrar telefoner og holder partifeller isolert på hotellet

Partilederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF tar ingen sjanser på skjebnedagen for regjeringsprosjektet.

KLAR BESKJED: Da Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre var på vei inn til landsstyremøtene sine på Gardermoen, sto Natur og Ungdom klare utenfor. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

(Dagbladet): I dag kan statsminister Erna Solbergs flertallsdrøm endelig gå i oppfyllelse.

Om kort tid, nærmere bestemt klokka 14, samles landsstyret og Stortingsgruppene i KrF, Venstre, Høyre og Frp på to hoteller på Gardermoen.

Her skal partitoppene legge fram resultatet av forhandlingene som har pågått fra 2. januar og fram til i går for sine partier.

Det knytter seg stor spenning til hvordan dokumentet vil bli mottatt. På flere viktige punkter, som innvandring, klimaavgifter, abort og bioteknologi, vil ett partis seier være et annet partis nederlag.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, er det i både KrF, Frp og Venstre flere som har varslet at de vil stemme mot, eller stemme blankt. Selv om det etter all sannsynlighet vil ende med et flertall for regjeringsprosjektet, vil oppslutningen og engasjementet være viktig.

Stram regi

Partilederne holder stram regi om presentasjonen. Når politikerne ankommer møtene, vil de få telefonene inndratt, får Dagbladet opplyst.

Først når statsminister Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad møter pressen en gang i kveld, vil de få telefonene tilbake.

I mellomtida vil de bli isolert fra pressen inne på hotellene.

Dette gjøres for å hindre lekkasjer slik at partitoppene selv kan legge fram regjeringsprosjektet på den måten de ønsker.

Kan bli Hareides siste dag

For KrF er dette en skjebnedag på flere måter. Knut Arild Hareide har varslet at han vil trekke seg som partileder hvis og når en regjeringserklæring blir godkjent av landsstyret.

Hvis det skjer i dag, er dette Hareides aller siste dag som partileder for KrF.

Høstens retningsvalg har splittet partiet, og avstemningen i dag kan splitte det igjen.

Flere i landsstyret ventes å stemme imot en regjeringsplattform - nær sagt uansett resultatet.

Klimaseier til Venstre

Venstres krav nummer én inn i forhandlingene, har vært en tydelig klimaseier. Det har de fått, hevder venstrekilder overfor Dagbladet.

Erklæringen som foreligger skal være bedre på klima enn den som kom på Jeløya i fjor, og som den gang ble kalt historisk god av partiet.

Angivelig skal det ha sittet langt inne hos de andre partiene. NRK meldte i går at Venstres forhandlingsdelegasjon med Trine Skei Grande i spissen, dro fra forhandlingene i frustrasjon lørdag kveld på grunn av manglende vilje til å komme dem i møte her.

Om dette er nok, gjenstår å se. Spørsmålet er hva det har kostet.

- Stemmer ned abort

For å komme i land, har forhandlerne måttet inngå store kompromisser, og fordele vinst og tap slik at det skal bli mest mulig spiselig for partiene.

I KrF, Venstre og Høyre er det stortingsgruppene som har siste ordet. I Frp er det landsstyret som forkaster eller aksepterer forhandlingsresultatet.

Ifølge lekkasjer har KrF fått inn begrensninger på fosterreduksjon, en begrensning som kan falle mange i Venstre tungt for brystet.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som riktig nok sitter i landsstyret som bare har en rådgivende posisjon i partiet, har sagt at han vil stemme ned enhver innstramning på abort.

Frp krever innvandringsseier

I Frp har det vært en innvandringsseier som har vært det viktig å sikre.

- Hvis ikke vil grasrota klikka, har Frp-politiker Ulf Leirstein sagt til Dagbladet.

Innvandring ble helt til det siste beskrevet som det vanskeligste feltet å løse.