Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inne bak fiendens linjer

USAs og Storbritannias elitesoldater er allerede i Irak. De kan avgjøre krigen og hindre at Saddam bruker hemmelige våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har det aller siste i hightech-våpen. Utstyrt med nattbriller og bærbare pc-er skal små enheter elitasoldater fra Delta-styrken snart snike seg inn mot sentrum av Bagdad og andre mål.

Oppdrag: Drep Saddam Hussein eller ta ham til fange.

Elitestyrke Delta har bare 360 medlemmer. De har krigens vanskeligste og kanskje viktigste jobb; å komme på skyuddhold av Iraks diktator og de to sønnene Qusai og Uday. Samt et titalls andre sentrale personer i regimet som har holdt den sentrale delen av landet i et jerngrep.

Sviktet sist

Kommandostyrken flys inn fra Kuwait, Saudi-Arabia, Jordan og Nord-Irak, skriver USA Today.

USA forsøkte å ta knekken på Saddam under krigen i 1991. Amerikanske fly angrep 260 såkalte ledelsesmål, altså underjordiske bunkere, kommandosentraler og kontorer der de håpet å treffe diktatoren og hans nærmeste medarbeidere. Uten å lykkes.

Nå er håpet at bedre etterretning, overløpere og smartere bomber skal gjøre det mulig å fullføre jobben.

Hackersoldater

Noen av de beste etterretningsopplysningene amerikanerne har, stammer ifølge tjenestemenn i Pentagon fra Jordans agenter. Jordan har sammen med Storbritannia og USA hatt sine første elitesoldater på plass i Irak i mange uker. Samtidig har jordanerne et fortrinn. Landets kongefamilie styrte en gang Irak, og noen gamle forbindelser og kontakter er fortsatt aktive.

I det selve bakkekrigen starter, blir Delta-styrken trolig fraktet med Black Hawk-helikoptre til utvalgte landingssteder i utkanten av Bagdad. Irakerne venter dem, men amerikanerne vil har fordeler i nattemørket.

Blant de første oppdragene: Å hacke Iraks kommunikasjoner og kraftforsyning med laptopene de har med seg. Sambandet skal tappes for sensitive opplysninger og trolig også brukes til å sende falsk informasjon.

Delta-enheter signaliserer spesifikke angrepsmål til hangarskip og flybaser, først og fremst steder der Saddam kan holde seg skjult.

Når rakettene og bombene har truffet, skal elitesoldatene gjennomsøke ruinene for å identifisere ofrene. Hvis Saddam blir drept, vil Bush ha bevis.

Forebygger

Det er ikke bare Delta-styrken som får oppdrag bak fiendens linjer. USAs 101. flybårne divisjon blir trolig også sendt inn foran bakkestyrkene. Apache-, Chinook- og Black Hawk-helikoptre kan plassere mange tusen mann på bakken praktisk talt hvor som helst i Irak.

- Du kan sette en brigade amerikanske soldater ned der du ønsker, sier militæranalytikeren John Pike til Global Security.org.

Styrker fra 101. og 82. flybårne blir trolig satt raskt inn i det vestre Irak for å uskadeliggjøre rakettramper og andre våpensystemer man frykter Saddam vil bruke mot naboland.

MSNBC om spesialstyrkene.

<B>FRA IRAK: Et mulig bombemål, her sett fra et britisk fly. Harrier-piloten fløy inn over Sør-Irak natta før de første bombene falt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling