Inne ble politiet beskutt. Her skal de terrormistenkte ha rømt i Europas største menneskejakt

En uke før Khalid og Ibrahim sprengte seg selv i lufta, aksjonerte politiet mot leiligheten deres.

TERROR-REDE: Huset i bydelen Forest i Brussel som ble leid av terrormistenkte Khalid El Bakraoui. Under en gigantisk politiaksjon i forbindelse med terrorangrepene i Paris forrige tirsdag skal to menn ha klart å rømme via vinduet i andre etasje. En uke etter gikk selvmordsbomberne til angrep i Brussel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TERROR-REDE: Huset i bydelen Forest i Brussel som ble leid av terrormistenkte Khalid El Bakraoui. Under en gigantisk politiaksjon i forbindelse med terrorangrepene i Paris forrige tirsdag skal to menn ha klart å rømme via vinduet i andre etasje. En uke etter gikk selvmordsbomberne til angrep i Brussel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet):Den sørlige Brussel-bydelen Forest bærer ikke spesielt preg av avsløringen om at to av de hovedmistenkte etter gårsdagens terror i Brussel, bodde nettopp her.

De to brødrene Khalid (27) og Ibrahim El Bakraoui (30) har lange rulleblad, og er blant annet dømt for biltyverier og innbrudd.

Like etter klokka 13.00 i dag bekreftet belgiske påtalemyndigheter at de to sto bak bombene på flyplassen og t-banestasjonen.

Nå rulles det opp en gigantisk etterforskning der det begynner å bli mer og mer åpenbart at angrepene i Paris i november og gårsdagens angrep i Brussel, der minst 32 mennesker mistet livet og omkring 270 er skadd, har en sammenheng.

TERRORBRØDRE: Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui har lange rulleblad som politiet før ikke har knyttet til islamistisk terror. Khalid sto som leietaker på leiligheten i Forest. Foto: AFP PHOTO / Interpol / NTB scanpix
TERRORBRØDRE: Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui har lange rulleblad som politiet før ikke har knyttet til islamistisk terror. Khalid sto som leietaker på leiligheten i Forest. Foto: AFP PHOTO / Interpol / NTB scanpix Vis mer

Et av de viktigste bevisene kan vise seg å være nettopp leiligheten en av de hovedmistenkte leide i den rolige gata Rue du Dries like ved Audi-fabrikken i Brussel.

Rømningsvei Denne leiligheten var nøyaktig én uke før angrepene i Brussel gjenstand for en gigantisk politiaksjon. Aksjonen hadde tilknytning til Paris-angrepene der 130 ble drept, og jakten på Europas mest ettersøkte, Salah Abdeslam. Jakten på Abdeslam er blitt omtalt som Europas største menneskejakt.

Likevel klarte to menn å rømme fra leiligheten. Politiet hadde sperret av gata, men i byggets bakgård står en gigantisk tom tomt klar for boligutvikling.

Det var her de to mennene skal ha rømt. De skal ha hoppet ut gjennom vinduet i andre etasje. Dagbladet kom seg i formiddag inn i bakgården. Kjøkkenvinduet er knust, og bare halvannen meter under er det et tak.

TOMT: Det er et stort åpent område bak leilighetsbygget. Dette området klargjøres for tida for nye boliger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOMT: Det er et stort åpent område bak leilighetsbygget. Dette området klargjøres for tida for nye boliger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Belgiske myndigheter igangsatte en enorm klappjakt på de to rømningene, og det har blitt spekulert kraftig i om Abdeslam kan ha vært én av dem som kom seg unna, men etter avsløringen om at de to brødrene står bak terrorangrepet, er det også blitt hevdet at det ikke var Abdeslam men brødrene som klarte å unnslippe politiet.

I går sprengte Ibrahim seg selv i lufta på Zaventem-flyplassen, mens Khalid sprengte seg selv på T-banestasjonen Maelbeek.

Det var nettopp Khalid El Bakraoui som sto som leietaker i den ene leiligheten i det tre-etasjers boligbygget. Området er mangfoldig, med unge innvandrere, barnefamilier og eldre. Naboene Dagbladet har snakket med sier de ikke har sett terroristene eller merket noe uvanlig aktivitet rundt leiligheten.

KNUST: Mens flere av rutene var teipet for, var denne ruta ut mot bakgården knust. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KNUST: Mens flere av rutene var teipet for, var denne ruta ut mot bakgården knust. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Da Abdeslam selv ble pågrepet i en dramatisk aksjon i bydelen Molenbeek tre dager etter, sa politiet at fingeravtrykkene hans også ble funnet i leiligheten i Forest.

Det er derfor trolig at han også har oppholdt seg i leiligheten.

Skuddveksling
Naboene slapp ikke inn da politiaksjonen fant sted forrige tirsdag, men stedet vitner om en heftig skuddveksling. Det er satt opp et gjerde rundt inngangen til leiligheten og vinduene er teipet igjen.

Da politiet stormet leiligheten ble de møtt av en mann som barrikaderte seg og skjøt mot politiet. En 35 år gammel algerisk mann ble da drept.

Han ble funnet med et IS-flagg, en Kalasjnikov-rifle og en bok som inneholder «ekstremistlitteratur», og skal tidligere ha bodd i Sverige.

Fire politimenn ble skadd i aksjonen.

Nå som de to terrorbrødrene er identifisert som selvmordsbomberne, leter fortsatt politiet etter den tredje mistenkte, Najim Laachraoui (24).

Det var tidligere i dag flere rapporter om at han var pågrepet i bydelen Anderlecht, noe påtalemyndighetene nå avkrefter.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer