PROBLEMER: Stadig flere skip får problemer i ismassene i Østersjøen. Dette er Viking Lines passagerarferger Isabella og Amorella som satt fast tidligere, og nå trolig er løs igjen. Foto: SCANPIX
PROBLEMER: Stadig flere skip får problemer i ismassene i Østersjøen. Dette er Viking Lines passagerarferger Isabella og Amorella som satt fast tidligere, og nå trolig er løs igjen. Foto: SCANPIXVis mer

Innefrosset igjen

Fortsatt problemer i Østersjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nærmere 20 skip lå natt til lørdag innefrosset i Østersjøen og ventet på assistanse fra isbrytere.

Rundt 50 skip frøs inne tidligere i uka, blant dem flere store passasjerferjer. Alle disse ble hjulpet fri fredag, men natt til lørdag hadde isen igjen fått overtaket.

Nærmere 20 skip ventet ifølge Sjöräddningscentralen i Göteborg på assistanse fra isbrytere i 2-tida natt til lørdag, fra Piteå i nord til skjærgården nord for Stockholm.

Redningsleder Cecilia Wegnelius tør ikke si hvor lang tid det vil gå før de innefrosne skipene blir hjulpet løs.

- Det går ikke an å si. Og det fryser fast nye fartøy hele tiden. Jeg har selv arbeidet på isbryter og vært med på å få skip løs helt ut i mai, sier Wegnelius.

Problemene i Østersjøen har ført til lange køer ved flere av havnene i Sverige. I Kapellskär like nord for Stockholm er det lange køer av lastebiler som venter på at ferjetrafikken skal komme i gang igjen.

- Jeg vil ikke si at det er kaos, men svÃrt mange kjøretøy venter. Hele havneområdet er overfylt, fortalte Bo Rønneborg i politiet i Norrtälje fredag. 

Når ferjetrafikken mellom Sverige og Finland kan gjenopptas som normalt, tør ingen å spå.

- Alt avhenger av isen. Om det ikke bedrer seg, må lastebilene forsøke å finne andre veier til Finland. De har last som skal fram, og kan ikke bli stående i all evighet, konstaterte Rönneborg.


(NTB)