ADVARER: Dusse implantatene inneholder industriprodukter som aldri har blitt testet for medisinsk bruk. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / SEBASTIEN NOGIER
ADVARER: Dusse implantatene inneholder industriprodukter som aldri har blitt testet for medisinsk bruk. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / SEBASTIEN NOGIERVis mer

Inneholder produkter som aldri er blitt testet for medisinsk bruk

Nye advarsler om franske brystimplantater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brystimplantater fra den franske produsenten PIP skal angivelig inneholde industriprodukter som aldri er blitt testet for medisinsk bruk.

Om lag 230 norske kvinner hadde fått operert inn implantatene før omsetning og bruk av produktet ble stanset i Norge i april 2010. Helsedirektoratet har så langt ikke anbefalt kvinnene å fjerne protesene, men spørsmålet er oppe til ny vurdering.

- Det er for tidlig å si noe om dette nå. Norske kvinner trenger ikke bekymre seg enn så lenge, sa Jørgen Holmboe i Helsedirektoratet til NTB lille julaften.

Samme dag offentliggjorde helsemyndighetene en pressemelding om saken, som NTB får opplyst fortsatt gjelder - til tross for nye opplysninger om bestanddelene.

- Vi vil komme med vår anbefaling på nyåret. Jeg kan foreløpig ikke si noe mer om når det vil skje, sier kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné i Helsedirektoratet.

- Etsende Den franske radiokanalen RTL har fått en analyse av materialene som er brukt i de omstridte implantatene fra selskapet Poly Implant Prothese (PIP). '

Analysen viser at innleggene inneholder silikonproduktene Baysilone, Silopren og Rhodorsil. De er ikke godkjent til medisinsk bruk, men brukes blant annet i oljeindustrien.

Rhodorsil, for eksempel, inneholder triacetoxymetysilan, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

- Det er et etsende stoff som reagerer med vann og som etter hvert stivner og blir hardt. Får man det på huden, kan den bli irritert, sier Margareta Östman fra Kemikalieinspektionen i Sverige.

Franske helsemyndigheter har allerede kjent til at de nå forbudte silikonimplantatene inneholdt silikon av industriell og ikke medisinsk kvalitet. Men det er første gang det snakkes om produkter fra oljeindustrien.

Uegnet - Det har vært kjent at det inneholdt en uegnet gelé, vanligvis brukt i matindustrien eller i datamaskiner, sier den franske legen Dominique-Michel Courtois til nyhetsbyrået AFP.

- Ingen kunne vite at geleen inneholdt et tilsetningsstoff for drivstoff, sier Philippe Courtois, som er advokat for noen av de franske kvinnene med implantat fra PIP.

Mellom 300 000 og 400 000 kvinner i 65 land har fått operert inn brystimplantater laget av mangelfull silikon fra PIP. Franske helsemyndigheter gikk like før jul ut og opplyste at det ikke er påvist noen økt risiko for kreft hos kvinner med PIP-implantater sammenlignet med andre brystproteser.

I Frankrike får berørte kvinner likevel tilbud om å fjerne implantatene. Dette fordi det er påvist økt forekomst av rifter, som igjen kan føre til lokale betennelsesreaksjoner når geleen lekker ut.

(NTB)