-  Innelåst i 13 timer

Pakistanske Nadeem Dar (43) ble i går flydd med politieskorte inn til Thailand. Han forteller at han satt innelåst uten mat og medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var han kommet til Pakistan. Nå frykter hans nærmeste for livet hans.

-  Jeg ble flydd hit med Thai Air og har sittet innelåst på et rom i Bangkok med 35 andre fanger i 13 timer. Jeg har ikke fått mat eller medisiner. Jeg har vondt i brystet, de har tatt pengene mine og mobilen min, sa pakistanske Nadeem Dar gråtende på telefon fra transittavdelingen på flyplassen i Bangkok.

Hvorfor Thailand?

-  Hvorfor er jeg i Thailand? Prøver de å få meg inn bakveien til Pakistan? sa Nadeem.

Kollega av Nadeem, og leder i Nesodden KrF, Pål Erik Plaum, sier til Dagbladet at han snakket med Nadeem klokka 23.45 i går og at han sitter varetektsfengslet hos immigrasjonsmyndighetene på flyplassen i Lahore. Nadeem var redd og vet ikke hva som skjer nå.

-  Etter det Nadeem forstår sitter han i varetekt for brudd på immigrasjonsloven, fordi han ikke har gyldige reisedokumenter, sier Plaum.

Nadeem, kona Shahida og deres fire barn har bodd i Norge i fire år, men fått avslag på asylsøknaden. Nadeem er tidligere offiser i den pakistanske hæren og ledet flere kamper mot muslimske fundamentalister og terrorister.

Han frykter forfølgelse og dødsstraff for blasfemi i Pakistan. Kona og barna sitter i kirkeasyl på Nesodden.

 FORTVILET : Nadeem Dar ble tvangssendt ut av Norge på onsdag og flydd til Thailand først, til tross for at Pakistan er hjemlandet hans. Nå sitter han varetektsfengslet på flyplassen i Lahore. Bildet er foran Amadyia-moskeen på Frogner i Oslo. Foto: Truls Brekke
FORTVILET : Nadeem Dar ble tvangssendt ut av Norge på onsdag og flydd til Thailand først, til tross for at Pakistan er hjemlandet hans. Nå sitter han varetektsfengslet på flyplassen i Lahore. Bildet er foran Amadyia-moskeen på Frogner i Oslo. Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Psykisk tortur

-  Nadeem har lungebetennelse, hjerte- og nyreproblemer. Det er helt uverdig å bli låst inne og overlatt til en annen stats politistyrke, uten å få mat eller nødvendige medisiner, sier Plaum.

-  Dette er et overgrep mot familien. Det er uholdbart at barna utsettes for psykisk tortur. De har ikke en gang fått tatt farvel med faren sin.

-  Hele familien er godt integrert. Nå må myndighetene komme på banen, sier Plaum, som har sendt brev til statsministeren.

-  Ingen kommentar

Politiet vil ikke kommentere reiseruta.

-  Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte hvor han er, sier politiinspektør Sverre Monsen ved Politiets Utlendingsenhet.

-  Generelt får alle de vi transporterer ut tilgang til mat og vann og medisiner hvis de trenger det. Det er ingenting som tyder på at rutinene har sviktet, sier Monsen.

-  Etter det Dagbladet kjenner til har ikke Nadeem gyldig pass?

-  Har man et ekte pass som har gått ut på dato er det likevel bevis på at man er det respektive lands statsborger. Det er nok til å komme inn i landet, men man må søke flyselskapet på forhånd, sier han.