BRITENES UTGANG: Den 23. juni 2016 stemte britene over hvorvidt de skulle være en del av EU eller ei. Morgenen etter våknet de til et resultat som overrasket en hel verden. Siden har den politiske situasjonen i Storbritannia tilspisset seg mens De konservative, med Theresa May i spissen, jobber for å trekke landet ut av unionen. Video: AP, CNN, NTB... Vis mer

Innen 21. november skal brexit-avtalen være klar

Men Irland-spørsmålet fortsatt uløst.

Storbritannias brexit-minister Dominic Raab mener skilsmisseavtalen med EU kan være klar innen 21. november.

Det kommer fram i et brev fra Raab til Parlamentets brexitkomité, opprinnelig datert 24. oktober, men først offentlig kjent torsdag.

- Jeg ville vært glad for å gi beviser til komiteen når avtalen er sluttført, og foreløpig forventes det at 21. november er en passende dato, skriver han.

Både Raab og Oliver Robbins, statsminister Theresa Mays viktigste brexit-rådgiver, er invitert til å orientere brexitkomiteen samme dato.

Storbritannia skal etter planen forlate EU den 29. mars ved midnatt norsk tid.

Uløst om Irland

Men EU og Storbritannia er ennå ikke kommet til enighet om vilkårene for utmeldingen. Det er uenighet om løsningene for irskegrensa som gjør at forhandlerne står fast.

Utenriksminister Jeremy Hunt uttrykker også optimisme, men tør ikke å fastslå noen dato for når brexit-avtalen er ferdigstilt.

- Det er fullt mulig at vi har gjort nok framgang innen da (21. november). Vår eneste ønske er å få avtalen på plass så fort som mulig, sier han.

Irlands utenriksminister Simon Coveney understreker at det trengs stor framdrift i løpet av kort tid dersom det skal bli et gjennombrudd i november.

- Vi har kommet til sannhetens øyeblikk. Hvis det skal skje et gjennombrudd i november, må forhandlingsteamene finne en vei framover innen den neste uka eller noe sånt, sier han.

Med Irland som EU-medlem, krever EU et skarpere grenseskille mellom nasjonen Irland og britiske Nord-Irland nordøst på øya.

Enige om finans

EU og Storbritannia er enige om rammene for en avtale som vil sikre britiske finansselskaper fortsatt tilgang til EU-markedet etter brexit, melder The Times.

Forhandlerne er kommet fram til en tentativ enighet som dekker alle aspekter ved framtidig handel med tjenester, opplyser britiske regjeringskilder ifølge The Times.

Enigheten går ifølge avisa ut på at EU vil garantere britiske finansselskaper fortsatt tilgang til europeiske markeder så lenge britene regulerer finanssektoren på en slik måte at Storbritannias og EUs regler i det store og hele er likeverdige.

Enigheten vil inngå i en felles politisk erklæring om rammene for det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia. Denne vil ikke være bindende, men skal stake ut kursen for forhandlingene om en ny handelsavtale etter brexit.

Storbritannias statsminister Theresa May sa nylig at 95 prosent av skilsmisseavtalen med EU nå er klar.