SKAL DU HIT?: I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Foto: BJØRN LANGSEM
SKAL DU HIT?: I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Innen fem måneder blir over 8000 nye uføretrygdet

Men først om to år vil vi merke hvor ille det virkelig er, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det kommer til å bli en stor tilstrømming til uførpensjon i vinter og til våren, men det kommer til å bli enda verre om to år. Det er først da vi vil merke hvor mange som har falt ut av arbeidsmarkedet, sier professor i trygdemedisin ved Universitetet i Oslo, Bjørgulf Claussen, til Dagbladet.no.

I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Det vil i verste fall bety at over 343.800 mennesker vil gå på uføretrygd i Norge. Det er over 100.000 flere enn det bor i Bergen, som har 223 593 innbyggere. Claussen tror det kan bli enda flere.

Frykter flere uføre
- Jeg frykter at det blir veldig mye verre, sier professoren. I dag utgjør antall personer med uføreytelser elleve prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Ved utgangen av første halvår var det til sammen 335.800 mottakere av uføreytelser, herav om lag 295.100 personer med varig uførepensjon og 40.700 med tidsbegrenset uførestønad.

Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv.

FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO.
FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO. Vis mer

Professoren frykter at myndigheten er dårlig forberedte på en eksplosiv økning i uføre.

- Regjeringen har ikke lykkes i å skjære ned på antall uføre i oppgangstider. Veldig mange unge har falt ut, og kommer antageligvis aldri inn på arbeidsmarkedet igjen, sier Claussen.

Voldsom økning
Fra 2003 til 2007 økte antall mottakere av uføreytelser med vel 32.330 personer. Dette tilsvarer en økning på elleve prosent.

- De siste tre årene har vært mulighetens tid når det gjelder å inkludere flere i arbeid. Det må man spørre seg selv hva som skjer når man får nedgangstider, sier tidligere arbeidsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Han mener regjeringen må innse at de har mislyktes.

- KATSTET BORT TID: - De siste tre årene har vært mulighetens tid når det gjelder å inkludere flere i arbeid. Det må man spørre seg selv hva som skjer når man får nedgangstider, sier tidligere arbeidsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: Knut Falch / SCANPIX.
- KATSTET BORT TID: - De siste tre årene har vært mulighetens tid når det gjelder å inkludere flere i arbeid. Det må man spørre seg selv hva som skjer når man får nedgangstider, sier tidligere arbeidsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: Knut Falch / SCANPIX. Vis mer

- Regjeringen har mislyktes samtidig som man har hatt bedre muligheter enn noensinne, sier Høybråten. Han tror tallet uføre vil øke mer enn det regjeringen har forutsatt.

- Vi vet jo at når arbeidsmarkedet blir vanskeligere så er det de utsatte gruppene som blir rammet først. Det er de som er mest sårbare når arbeidsmarkedet blir vanskeligere, sier Høybråten.

Frykter utstøting
Leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomité, Karin Andersen (SV), frykter også at finanskrisen vil føre til flere uføre.

- Alle store omstillinger vet vi fører til utstøting. Derfor kan man risikere at det vil bli flere uføre når det blir tøffere i arbeidslivet, sier Andersen til Dagbladet.no.

Komitélederen forteller at hun blir kontakt av eldre mennesker som føler seg presset til å ta AFP for å slippe til yngre ansatte.

- Det er et urettferdig ansvar å legge på de ansatte skuldre, sier Andersen.

BRA ORDNING: - Jeg aksepterer ikke at det er ordningene det er noe galt med. Det er arbeidslivet som er for snevert. Det hjelper ikke å stille tøffere krav hvis det ikke er noe arbeidsliv å gå til. Da skaper du bare fattigdom, sier SVs Karin Andersen. Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.
BRA ORDNING: - Jeg aksepterer ikke at det er ordningene det er noe galt med. Det er arbeidslivet som er for snevert. Det hjelper ikke å stille tøffere krav hvis det ikke er noe arbeidsliv å gå til. Da skaper du bare fattigdom, sier SVs Karin Andersen. Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX. Vis mer

Ny trygdeordning
SV-politikeren deltar for tiden i arbeidet med forslaget til en ny trygdeordning, som vil bli presentert for Stortinget i denne sesjonen.

- Jeg aksepterer ikke at det er ordningene det er noe galt med. Det er arbeidslivet som er for snevert. Det hjelper ikke å stille tøffere krav hvis det ikke er noe arbeidsliv å gå til. Da skaper du bare fattigdom, sier Andersen.

Både Andersen og Høybråten mener at det offentlig bør ta sin del av ansvaret for situasjonen.

- Man bør kunne pålegge det offentlige å ansette folk som ikke kan yte hundre prosent. Det er pinlig at det private arbeidsmarkedet er flinkere til å ansette folk som er uføre enn det offentlige. Det er et samfunnsansvar å inkludere folk, og det samfunnsansvaret må det offentlige ta, sier Høybråten.

IKKE FORBEREDT: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ( bildet) og regjeringen er dårlig foreredt på nedgangstidene, mener professor Bjørgulf Claussen.
Foto: Morten Holm / SCANPIX.
IKKE FORBEREDT: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ( bildet) og regjeringen er dårlig foreredt på nedgangstidene, mener professor Bjørgulf Claussen. Foto: Morten Holm / SCANPIX. Vis mer

Andersen mener også man bør vurdere å kvotere inn uføre.
- Det er arbeidslivet som må bli mer inkluderende, ikke ordningene som må bli dårligere, sier Andersen.