Innen vannet kom tilbake til Aleppo hadde tusener fått nok og reist til Tyrkia

I tre uker i juli var to og en halv million mennesker uten vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke kom vannet tilbake til Aleppo - før borgerkrigen Syrias økonomiske hjerte og største by - etter en sommer der frontlinjene i Aleppo beveget seg lite, men kontroll over vannforsyninger terroriserte sivilbefolkningen.

I tre uker i juli var to og en halv million mennesker uten tilgang til vann, foruten sporadiske tiltak fra humanitære organisasjoner, etter at væpnede grupper blokkerte vannforsyningene. Innen vannet kom tilbake hadde tusener fått nok og reist til Tyrkia.  

I Deir Ez-Zour by - omringet av den Islamske Staten i over et år - er 225,000 mennesker avhengig av mat og forsyninger smuglet inn gjennom IS sine kontrollposter og nødhjelp transportert inn med fly. Neste uke reiser en venn av meg fra Deir Ez-Zour til Tyrkia og videre til sin bror i Nederland.   

Mine syriske venner som har flyktet til Europa snakker alltid om jungelen. Første del av reisen til Europa er nå godt opptråkkede spor - Tyrkia, over Egeerhavet til Hellas og gjennom Balkan. Men når de møter Alpene - og mellommennene har fullført sin del av jobben -  er det mange veier videre. Gjennom alpene eller de polske skoger til Tyskland og Skandinavia; gjennom Italia og Ardenne-skogen til Nederland og Belgia.

På flyktningmottaket hjemme på Otta - ved foten av Rondane, på et nedlagt høyfjellshotell, bor en syrisk venn.
Hvordan kom han til Norge?
- Vi gikk, gjennom jungelen, til vi kom til Norge, og de norske skoger. Den norske jungelen.  

Broren til en syrisk kollega i Damaskus, som også gikk til Norge for snart et år siden, har fått oppholdstillatelse og bostedskommune. Når jeg forteller hans bror i Damaskus at han har fått bosettingskommune ler vi godt og lenge.

JOBBER I SYRIA:  Ola Ulmo er landansvarlig for Norges Røde Kors i Syria. Her skriver han om sine perspektiver på flyktningkrisa. Foto: Røde Kors
JOBBER I SYRIA: Ola Ulmo er landansvarlig for Norges Røde Kors i Syria. Her skriver han om sine perspektiver på flyktningkrisa. Foto: Røde Kors Vis mer

Hans bostedskommune: Paradis, i Bergen. Hans familie i Tyrkia har søkt om familiegjenforening i Norge. Forventet behandlingstid er 18 måneder. Fortsatt et stykke igjen til Paradis.   

Fire millioner syrere har flyktet. Men tross alt - krig, mangel på mat og vann - er nærmere 20 millioner igjen i Syria. De flykter ikke til Europa for å nå paradis. Til det aller siste - uten vann, mat, og trygghet - blir de igjen. Men til slutt blir det nok for mange og de tar beina fatt retning den Europeiske jungelen.  

Mange spør meg i Damaskus hvordan de kan dra til Norge. Jeg kunne svart at de kan søke om asyl - forventet behandlingstid 18 måneder. Men sjansene er nok bedre til fots, gjennom jungelen.