Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Innenlandstrafikken kan starte igjen på mandag

Meteorologisk institutt med gladmelding til flypassasjerene.

STÅR PÅ BAKKEN: All flytrafikk ble i dag stanset på grunn av at aske fra vulkanutbruddet på Island har kommet inn i norsk luftrom. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
STÅR PÅ BAKKEN: All flytrafikk ble i dag stanset på grunn av at aske fra vulkanutbruddet på Island har kommet inn i norsk luftrom. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det ser ut som at vindretningen brer seg sørover i løpet av søndag, og det kan føre til at innlandstrafikken muligens kan starte igjen på mandag. Men for alt jeg vet kan det hele snu i mellomtida, sier statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

På grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island ble store deler av flytrafikken i Nord-Europa innstilt i dag. Luftrommet over Norge ble stengt fra klokka 10.

Allerede tidlig i går kveld stengte Avinor luftrommet nord for Namsos, og like før midnatt stengte de også luftrommet over Vestlandet og deler av Østlandet.

Statsmetereolog Rita Moi ved Metereologisk institutt sa til Dagbladet i går at det trolig ville regne aske over store deler av Norge. Hittil har man bare kjent lukten av svovel i Bergen, men metereologkollega Jan-Erik Johnsen tror det vil være mulig å observere nedfall av svovel utover ettermiddagen og kvelden.

- Det blir trolig lengst sør og på Vestlandet man kan være vitne til dette. Det vil komme i forskjellige nivåer, og mye av det som kommer ned kan være et resultat av utvasking.

SVÆRT: ESAs miljøsatellitt Envisat tok i dag dette bildet av askeskyen - den grå stripen - over Storbritannia. Se hele bildet på ESAs nettsider. Foto: ESA/ENVISAT
SVÆRT: ESAs miljøsatellitt Envisat tok i dag dette bildet av askeskyen - den grå stripen - over Storbritannia. Se hele bildet på ESAs nettsider. Foto: ESA/ENVISAT Vis mer

Johnsen mener man natt til lørdag og på selve lørdag forventer at endel aske vil komme ned på grunn av nedbørsvarsel.

- Regnvannet vil trolig være ekstra skittent, og Vestlandet blir mest berørt. Østlandet ligger mer beskyttet til, forteller statsmeteorolog Johnsen til Dagbladet.

FLYTRAFIKKEN RAMMET: TOMT: Luftrommet over Skandinavia, England, Spania, Portugal og Frankrike er stengt. Grafikk: Flightradar24.com
FLYTRAFIKKEN RAMMET: TOMT: Luftrommet over Skandinavia, England, Spania, Portugal og Frankrike er stengt. Grafikk: Flightradar24.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!