Innenriksministeren: - Sverige innfører midlertidig grensekontroll

Alle som går om bord på Stena Lines ferjer fra Tyskland vil ID-kontrolleres.

INNFØRER GRENSEKONTROLL: Sverige innfører fra i morgen av grensekontroller ved Øresundbroen og ved ferjeleiene ved Skåne. Svensk presse fikk informasjon om dette tidligere i kveld, og denne informasjonen bekreftet innenriksminister Anders Ygeman (til høyre) og Migrationsverkets Mikael Hvinlund på en pressekonferanse klokka 20.00 onsdag kveld.  
Foto: Henrik Montgomery / TT
INNFØRER GRENSEKONTROLL: Sverige innfører fra i morgen av grensekontroller ved Øresundbroen og ved ferjeleiene ved Skåne. Svensk presse fikk informasjon om dette tidligere i kveld, og denne informasjonen bekreftet innenriksminister Anders Ygeman (til høyre) og Migrationsverkets Mikael Hvinlund på en pressekonferanse klokka 20.00 onsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery / TTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sverige innfører midlertidige grensekontroller fra og med i morgen klokka 12, det opplyste Sveriges innenriksminister, Anders Ygeman, på en pressekonferanse i kveld.

- Migrationsverket har bedt regjeringen om å fatte en beslutning om å ha midlertidige grensekontroller. Regjeringen mener at en indre grensekontroll er nødvendig og at den oppfyller EU-rettens krav, sier Ygeman.

Kontrollen vil innledningsvis gjelde i 10 dager, sier Ygeman. Formålet med beslutningen er å lempe på arbeidsmengden til Migrationsverket og få orden på flyktningstrømmen som kommer til Sverige. Den har skapt en ekstraordinært situasjon i Sverige.

Øresundbroen og Skåne Det ble opplyst at den midlertidige grensekontrollen kommer til å skje ved Øresundbroen og ved ferjeleiene i Skåne. Kontrollene kan forlenges inntil 6 måneder i 20-dagers perioder, ifølge Expressen.

Innen i dag har ikke forholdene ligget til rette for å innføre en grensekontroll, på grunn av krav som følger av EU-regler.

Ygeman fortalte om den store utfordringen Migrationsverket har opplevd den siste tiden. Innenriksministeren opplyser videre at Sverige er landet som har tatt størst ansvar i flyktningkrisen, og mener at andre land må ta større ansvar nå.

Ønsker stabilitet Avgjørelsen om grensekontroll er fattet for å få orden på forholdene innad i Sverige og for å lempe på pågangen i svenske asylmottak.

- Hva betyr dette for dem som kommer til Sverige? spør en reporter fra pressen.

- Man vil kontrolleres om man har rett til å ta seg inn i Schengen-området, sier innenriksministeren.

Ifølge SVT innebærer grensekontrollen at de som ikke ønsker å bli registrert som asylsøker i Sverige, for. eks de som vil videre til Norge, vil bli nekta innreise.

- Dersom de ikke søker asyl, må de snu sa sa Mikael Hvinlund i Migrationsverket under pressekonferansen. Det er uklart hva som vil skje med de som faktisk blir bedt om å snu. Hvinlund sier videre på pressekonferansen at grensekontroll fører til en mer oversiktlig mottakelse.

- Vi unngår da at personer uten grunnlag kommer til landet. Det gir oss muligheten til å prioritere de som trenger asyl mest, for. eks de enslige mindreårige, sier Hvinlund.

- Vi skal verne om asylretten og se til at de som kommer hit, får tak over hodet. I dag løser vi ikke oppdraget, sier Hvinlund.

Trussel mot sikkerheten Ygeman sier på pressekonferansen at politiet nå har bedømt situasjonen som en trussel mot den allmenne orden og sikkerhet og at grensekontroller kan opprettes for å bedre situasjonen. I flere uker har situasjon vært ekstraordinær i landet.

Stefan Löfven sa til en Expressen-reporter bare fire timer før nyheten om grensekontroller sprakk, at Sverige ville behøve å innføre grensekontroller, men at man enda ikke visste når dette vil skje.

Til Expressen sier innenriksministeren at avgjørelsen ikke nødvendigvis har som formål å hindre at så mange flyktninger kommer til Sverige.

Han mener at det også er en avgjørelse som skal gi signal til andre land som må ta større ansvar.

Han informerer videre at politiet vil foreta grensekontrollen. Tidligere denne uka skrev svenske medier at det svenske forsvaret var koblet inn for å hjelpe Migrationsverket. De skulle hjelpe til med organisatorisk arbeid.

- Det er selvfølgelig en risiko at dette vil skade annet arbeid politiet gjør, men det arbeidet det svenske politiet har gjort utenfor grensene kan nå trappes ned, sier Ygeman.

- Ingen konsekvenser for Norge Expressen har vært i kontakt med politiet. De var ikke overraskt over beslutningen. Det var heller ikke Stena Line. Expressen skriver at alle som går om bord på Stena Lines ferje «Skåne» fra Rostock i Tyskland med mål Trelleborg, vil ID-kontrolleres.

Andreas Skjøld-Lorange sier til Aftenposten at det norske Justisdepartementet ikke tror at innføringen av grensekontroller vil få konsekvenser for Norge i første omgang.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange peker på at meldingene tyder på at Sverige ikke kommer til å foreta noen endringer ved grensen til Norge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram