Innesperret av advokatmor i sju år

- Den eldste datteren blir aldri frisk, sier psykologen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sju år holdt en ressurssterk mor sine tre døtre innesperret i en villa i et pent boligstrøk utenfor byen Linz. Kort tid etter avsløringen om Natascha og hennes kidnapper, er Østerrike rystet av en ny makaber historie om barn i fangenskap.

Et opprivende skilsmisseoppgjør mellom to foreldre, begge jurister, på 90-tallet var opptakten til konflikten som ikke ble stoppet i tide. Mor var advokat og far var dommer. I 1998 fikk den da 44 år gamle moren den daglige omsorgen for de tre døtrene på seks, 10 og 13 år.

Tragedien ble avdekket i oktober 2005, men ble først kjent i media i Østerrike i helgen. Nå ber barnevernmyndighetene om at det ikke blir et nytt Natascha-kjør i media. Det kan skade jentene, som er på vei tilbake til samfunnet - i alle fall de to yngste.

- Det går veldig dårlig for den eldste, hun har liten sjanse til å bli helt frisk. Hun var underernært og anorektisk da hun ble sluppet fri, sier jentenes psykolog Waltraud Kubelka til flere østerrikske medier.

Eget språk

Da jentene kom til en barnepsykiatrisk institusjon høsten 2005, gjemte de seg på det mørkeste stedet de fant - under en kjøkkenbenk. De hadde ikke opplevd lys eller friskluft på flere år, og de hadde utviklet et eget språk der alle setninger sluttet med ordet «but».

Den eldste jenta er 21 år. De to yngste på 14 og 18 år går på skole og greier seg bra.

Østerrikes justisminister Maria Berger har satt ned en granskingskommisjon for å finne svar på de mange spørsmålene som henger i lufta - hvordan kunne dette pågå i sju år før noen slo alarm.

 MANGE SPØRSMÅL:  Østerrikes justisminister Maria Berger vil ha svar på de mange spørsmåløene som henger i lufta etter avsløringen om de tre jentene som ble holdt innesperret av sin mor, midt i et «pent» boligstrøk. Hvordan kunne dette pågå i sju år? Foto: Reuters/Scanpix.
MANGE SPØRSMÅL: Østerrikes justisminister Maria Berger vil ha svar på de mange spørsmåløene som henger i lufta etter avsløringen om de tre jentene som ble holdt innesperret av sin mor, midt i et «pent» boligstrøk. Hvordan kunne dette pågå i sju år? Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

Hjemmeskole

Moren fikk myndighetenes tillatelse til å trekke barna ut av skolen og undervise dem selv hjemme. Den avgjørelsen er en av flere forklaringer justisministeren venter på fordi moren allerede da hadde vært behandlet for psykiske lidelser og delvis var ute av sin advokatpraksis.

Og faren lot være å varsle i sju år om at han aldri fikk møte døtrene når han møtte opp eller ringte. Enten var det ingen reaksjon på ringeklokka eller noen som forklarte at jentene ikke var hjemme - da heller.

En meter søppel

Etter naboenes alarm for halvannet år siden var det et grufullt syn som møtte politiet da de tok seg inn i boligen. Jentene ble holdt innesperret i de mørkeste rommene i huset. Søppel og avføring fra hunder og katter lå i en meter høy kompost på golvet. Vannet var stengt, og det var bare en lyspære i huset.

Den 53 år gamle moren er pasient på en psykiatrisk sykehus.

IKKE SLIK: Fagfolkene som hjelper de tre jentene tilbake til samfunnet, mer om at de slipper det samme mediakjøret som Natascha Kampusch.