Innesperret i Høyanger

4.000 mennesker kommer ingensteds. Politiet: hold dere innendørs!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre jord- og steinras på riksvei 55 mellom Vadheim og Balestrand har ført til et vel 4.000 mennesker i Høyanger er avstengt fra omverdenen. Og det kan gå mange timer før veiene blir åpnet.

-En bil kjørte inn i et av rasene ved 07.30-tiden, men føreren kom seg uskadd ut fra rasmassene. Der hvor rasene ikke sperrer, er det kraftig overvann, og nå midt på dagen ser det ikke ut til at det blir mulig å komme seg ut eller inn av Høyanger med bil dette døgnet, sier lensmann Olav Hellebø til Dagbladet.no.

I følge nrk.no vurderer bedriftene Hydro og Fundo å frakte arbeidsfolk med båt inn til Høyanger for på holde driften i gang.

26 stengte veier 

 Himmelen er åpen i indre og midtre deler av Sogn og Fjordane - slik metereologene har spådd det fortsatt vil være noen timer fram mot kvelden. Ved 12-tiden var i alt 26 veistrekninger i fylket stengt på grunn av jord, stein og vann i veibanen.

Et 50 meter bredt jordras slo av hjørnet på et hus på sørsiden av Jølstra-vatnet, fem kilometer forbi Vassenden, i formiddag. Ingen var hjemme da rasmassene traff.

En mann måtte redde seg ut av en fritidsbolig ved Berstad åtte kilometer fra Stryn ved 09-tiden i morges. Et nær 100 meter bredt jord- og steinras har sperret riksvei 15 ved Strynsvatnet nedenfor huset. Mannen kom seg ut av området i god behold, og foreløpig er verken hus, folk eller dyr truet.

Åtte sauer utenfor Førde var derimot truet av flomvannet, og politi og brannvesen rykket ut med båt for å berge dyrene. De beitet på en odde der elvene Jølstra og Auga møtes. Flommen førte til at odden ble lagt under vann i morgentimene.

Sauene svømte til land for egen maskin, og bonde Jan Ove Hafstad hadde Førdes bredeste smil i fortmiddag.

- Hold dere inne

- Det har gått jord- og steinras en rekke steder i Sogn og Fjordane i morgentimene på grunn av været. Mange veier er stengt, og enda flere står under vann. Så folk som absolutt ikke trenger ut på veiene i dag, bør bruke fornuft og holde seg inne, sier operasjonsleder Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politikammer i Florø til Dagbladet.no.