Innesperret på Gardermoen

Om lag 100 personer var sperret inne på et lite område i over seks timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om lag 100 passasjerer var stuet sammen på et mindre område ved gate 50 på Oslo Lufthavn Gardermoen i natt.

De skulle fly med Pegasus Hava til Konya i Tyrkia 21.30 onsdag kveld. Klokka 03.00 i natt hadde de fremdeles ikke fått noen beskjed om flyet var forsinket, eller om det var avlyst.

- Det er helt kaotisk her, ingen forteller noen ting, og ingen hjelper oss, forteller Emine Akteke på telefon fra Gardermoen.

Ingen hjelp

- Reiseoperatørene nekter å ta telefonen, de sa tidligere, før de bare la på, at vi bare måtte reise hjem, men vi får ikke lov til å forlate området, sier hun. 

Verken Turk Tour i Oslo eller Kayas Reiser i Drammen, hvor passasjerene har kjøpt billettene, var i natt tilgjengelige på telefon.

- Mange små barn og eldre har det ikke bra her inne. Vi ble lovet en behagelig reise, men dette er helt forferdelig, sier Akteke til Dagbladet.no.

Fikk hotell

Da Dagbladet.no kontaktet Oslo Lufthavn Gardermoen var det ikke klart hva som hadde skjedd.

- Vi vet ikke konkret hva som har skjedd. Vi har kun fått beskjed om at flyet er kraftig forsinket, sier Rikvald Skaaheim, driftskoordinator ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Passasjerene har passert passkontrollen og befinner seg derfor inne i et lite non-Schengen-område, som de normalt ikke kan forlate før flyet går.

- SAS har nå bestemt at passasjerene skal innkvarteres på hotell, og det blir ingen flyavgang i natt, opplyser Skaaheim på telefon litt senere. 

Tekniske problemer Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Jo Kobro sier til Dagbladet.no i dag morges at årsaken til forsinkelsen var tekniske problemer, og at flyet fremdeles står i Norrköping. - Flyet er satt opp til avgang fra Gardermoen klokka 15 i ettermiddag, og passasjerene har fått beskjed om å møte klokka 13, sier Kobro. Han bekrefter dessuten at passasjerene ikke fikk tilbud om å forlate det avsperrede området før klokka 02.30 da det ble klart at flyet ville bli ytterligere forsinket. Da var en representant for flyselskapet og politiet kommet til stedet, så passasjerene kunne gå gjennom passkontrollen igjen og ta inn på hotell.