Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Innesperret på hotell i Tyrkia

- Alle er fortvila, sier Gunn Thorsdalen. Hun og ektemannen Tor er nå stengt inne på et nedstengt hotell i Alanya. Personer over 65 får ikke gå ut, og Tyrkia har stengt luftrommet.

FORTVILET: Gunn og Tor Thorsdalen er innesperret på et stengt hotell i Alanya sammen med flere norske turister. Foto: Privat
FORTVILET: Gunn og Tor Thorsdalen er innesperret på et stengt hotell i Alanya sammen med flere norske turister. Foto: Privat Vis mer

- Jeg greier ikke å tenke klart lenger. Alle er fortvila, men vi må jo bare prøve å pigge hverandre opp - ellers går vi i bakken, sier Gunn Thorsdalen til Dagbladet.

Hun og ektemannen Tor er nå innesperret på et hotell i Alanya med rundt 15 andre nordmenn, etter at Tyrkia innførte delvis portforbud i forrige uke. Personer over 65 år eller med kroniske sykdommer får ikke lenger bevege seg utendørs.

Paret tilbringer ofte vintrene i Tyrkia, og har returbillett til Norge 7. april med SAS.

Siden tyrkiske myndigheter for halvannen uke siden besluttet å stanse flyginger mellom Tyrkia og Norge, samt åtte andre europeiske land, har de forsøkt å finne ut hvordan de skal komme seg hjem.

- SAS har ikke gitt oss noe informasjon. Etter timevis i telefonkø svarte de at det ikke går noe før 17. april. De kan ikke behandle oss sånn, sier Gunn.

- Alle prøver nå å booke om til Norwegian, men flyene deres blir raskt fulle.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

- Flere er sjuke

Paret gir all honnør til Tyrkia, som ser ut til å ta situasjonen på alvor. Hotellet de bor på er egentlig stengt og nesten alle ansatte permittert, med unntak av to personer som bistår dem som ikke har kommet seg hjem etter beste evne.

Men dagene begynner å bli lange, og alle vil hjem til familiene sine i Norge.

- Vi har norsk fjernsyn, og følger med på nyhetene. Men jeg får ikke lov til å gå ut og trimme lenger, da blir jeg stoppet av politiet ganske fort, sier Tor.

- Noen forsvinner i morgen, men vi vet ikke hvor mange som får billetter. Flere her er sjuke og har lungeproblemer fra før, så det er klart vi vil hjem, sier Gunn.

Datteren Heidi Thorsdalen har jobbet på spreng for å få foreldrene hjem den siste tida. Også hun har sittet i lange telefonkøer hos SAS, og reagerer på at det ikke finnes mer informasjon.

- Jeg får henvendelser fra andre pårørende, og vi er ganske fortvila alle sammen. Det er flere som er syke der nede, og som frykter å bli lagt inn et sted der de ikke kan språket.

Tyrkia har onsdag ettermiddag registrert 1236 tilfeller av coronavirus, og 30 omkomne. Ifølge Bloomberg kan antall smittetilfeller ventes å øke dramatisk når landet får nytt testutstyr som er bestilt fra Kina.

- Myndighetene må bistå

- Situasjonen endrer seg fra dag til dag. Vi har gjort store endringer i operasjonen, og er ikke à jour med å kansellere alle flyginger. Når flyet blir kansellert, vil folk få beskjed, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff.

Han bekrefter at SAS ikke lenger har flyginger til og fra Tyrkia på grunn av restriksjonene.

- Da må de alternativt prøve å finne flyginger hjem selv, eller så må norske myndigheter bistå med dette, sier han.

- Hvordan jobber dere nå med å få hjem norske reisende?

- Det er vårt hovedfokus nå, spesielt fra USA og Sør-Europa. Samtidig reduserer vi mye av virksomheten fortløpende. Etterspørselen på mange strekninger er nå ikke-eksisterende, mens vi jobber med å opprettholde kritisk infrastruktur.

Norwegian har satt opp én ekstraflyging fra Antalya i Tyrkia onsdag, opplyser pressevakt Christer Baardsen.

- De strenge reiserestriksjonene i Tyrkia gjør situasjonen svært krevende. Akkurat nå er det ingen planer om flere flyginger fra Tyrkia, men det kan selvfølgelig endre seg, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Vi forstår at det er mange frustrerte reisende der ute som er bekymret. Dette er en ekstraordinær situasjon, og vi jobber på spreng for å finne løsninger til kunder som fremdeles ikke har kommet seg hjem.

Han oppfordrer alle som ikke har kommet seg hjem til å følge med på flyselskapenes nettsider.

10 000 har bedt om hjelp

En rekke land har i likhet med Tyrkia stengt grenser og luftrom, og restriksjonene gjør det stadig vanskeligere å komme seg hjem fra reiser i utlandet.

Regjeringen samarbeider med flyselskapene for å hjelpe reisende med å komme seg hjem, og har formidlet til Widerøe, SAS og Norwegian at staten skal dekke merkostnader for enkelte avganger de ellers ville innstilt, eller ekstraflyginger.

Utenriksdepartementet (UD) har ifølge Aftenposten satt inn en kraftig utvidet stab som jobber på spreng fra et høyt antall hjemmekontor for å hjelpe nordmenn.

- Vi har fått over 10 000 henvendelser knyttet til coronasituasjonen den siste uka. I tillegg er det mange som kontakter ambassadene rundt i verden, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide til avisa.

- Mange er i en fortvilet situasjon. Det er vanskelig å skaffe informasjon og ting forandrer seg veldig fort. Man tror man har en billett, så blir den plutselig kansellert.

Ifølge Måseide er situasjonen fastlåst og veldig vanskelig for noen. Etter hvert som flere land lukker seg, blir det vanskeligere for norske myndigheter å sikre at alle kommer seg hjem umiddelbart. Det kan ta tid for flere, sier hun.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra UD onsdag formiddag. På sine informasjonssider skriver departementet at flyselskapene særlig vil hente hjem norske borgere fra destinasjoner der de normalt flyr, og der det befinner seg mange nordmenn på reise.

I første omgang skal det gjennomføres det flyginger fra Spania, Tyrkia og Kypros, ifølge UD.

Billettene skal bookes på vanlig måte gjennom flyselskapenes nettsider, og reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at ambassadene kan kartlegge hvor folk befinner seg.

Hele Norges coronakart