Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innestengt i Gaza

Jordbærbonden Khader Gazgaz i Gaza er fattig fra før. Han blir enda fattigere når eksportjordbærene hans råtner mens de venter på at Israel skal åpne grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AL-ATATRA/AL-MINTAR (Dagbladet):

Småbonden og åttebarnsfaren Khader Gazgaz (59) har tapt inntekten fra flere hundre kasser med jordbær siden midten av januar. Grunnen er enkel: Israel har stengt grensa. Gazgaz og andre eksportavhengige palestinske bønder får rett og slett ikke varene sine ut av Gaza.

I den håpefulle køen utenfor grensestasjonen al-Mintar øst for Gaza by står bøndene og venter i dagevis med produktene sine, som sakte, men sikkert råtner. Så drar de hjem, uten at noen erstatter de tapte inntektene. Bøndene tar opp nye lån for å få råd til nye frø, gjødsel og sprøytemidler, dyrke jorda, og håper på det beste.

De fleste palestinere avviser at den israelske okkupasjonen tok slutt da Israel i fjor sommer trakk soldater og bosettere ut av den lille kyststripa langs Middelhavet. Okkupasjonen endret seg, sier de.

Mot stupet

Khader Gazgaz byr på nyplukkede jordbær rett fra åkeren i landsbyen al-Atatra nord på Gazastripen. Vi kan skue den israelske byen Ashkelon noen kilometer unna. Gazgaz forteller at han hittil i år har tapt 8000 dollar på jordbærene. Under mer normale omstendigheter hadde han fått et overskudd på 3000 dollar.

Verdensbanken advarer om at den palestinske økonomien er på vei mot stupet, og rapporterer at de stengte grensene er blant årsakene. Allerede lever 81 % av befolkningen i Gaza under fattigdomsgrensa på 14 kroner dagen.

Dersom Israel fortsetter å sperre for eksport av palestinske varer, vil enda flere skyves inn i fattigdom, mener Verdensbanken.

 USIKKERT: Den palestinske bonden Khader Gazgaz håper disse jordbærene kommer seg over grensa til Israel. Hittil i år har han gått med tap. Det vil han fortsette å gjøre så lenge israelske myndigheter holder grensa stengt. Foto: Sveinung U. Ystad
USIKKERT: Den palestinske bonden Khader Gazgaz håper disse jordbærene kommer seg over grensa til Israel. Hittil i år har han gått med tap. Det vil han fortsette å gjøre så lenge israelske myndigheter holder grensa stengt. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

Presser

-  Israel bruker grensa som pressmiddel overfor palestinerne. Når noen angriper Israel, stenger de for å straffe alle palestinerne. Grenseovergangen burde ikke ha noe med politikk å gjøre, sier Salim Abu Safia, leder for Gazas grenseoverganger på palestinsk side, til Dagbladet.

Israelske myndigheter sier de må holde grenseovergangen stengt på grunn av meldinger om at militante palestinske grupper planlegger angrep mot den. I fjor ble seks israelere drept og flere såret i et selvmordsangrep mot al-Mintar.

Siden 1. januar har al-Mintar kun vært åpen i rundt fire uker, og da bare delvis åpen, ifølge Abu Safia.

-  I 2001 ble 125 000 tonn grønnsaker og frukt eksportert fra Gaza. Fem år seinere bare 25 000 tonn. Alt på grunn av den stengte grensa, forteller den palestinske forretningsmannen Sohail Abu Halima.

Sultegrensa

Etter at Gazas befolkning for to uker siden nærmet seg sultegrensa og USAs ambassadør i Israel kalte israelerne inn på teppet, ble grensa gjenåpnet. Men bare delvis.

Al-Mintar-sjefen Salim Abu Safia mener Israel bestemte seg for å åpne etter krav fra israelske forretningsmenn som taper store penger på at grensa holdes stengt.

Når Dagbladet besøker al-Mintar er kun fire av de 34 kontrollrommene i drift. Flere av lastebilene som er sluppet inn på det nøye overvåkede området, har med seg varer som skal inn i Israel produsert for israelske leverandører. «Made in Israel» står det på merkelappene til sengetøy, blomster og klær som i virkeligheten er «Made in Gaza».

Det er mest varer fra Israel som importeres inn i Gaza, ikke omvendt. Det er også israelerne som bestemmer hva som slipper inn og ut, ifølge Abu Safia.

RYGGRAD: - Grenseovergangen al-Mintar er ryggraden i den palestinske økonomien. Det er her Gaza driver eksport og import, sier Salim Abu Safia, leder for den palestinske siden av Gazas grensestasjoner til Israel og Egypt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling