Innestengt i Gaza

Jordbærbonden Khader Gazgaz i Gaza er fattig fra før. Han blir enda fattigere når eksportjordbærene hans råtner mens de venter på at Israel skal åpne grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AL-ATATRA/AL-MINTAR (Dagbladet):

Småbonden og åttebarnsfaren Khader Gazgaz (59) har tapt inntekten fra flere hundre kasser med jordbær siden midten av januar. Grunnen er enkel: Israel har stengt grensa. Gazgaz og andre eksportavhengige palestinske bønder får rett og slett ikke varene sine ut av Gaza.

I den håpefulle køen utenfor grensestasjonen al-Mintar øst for Gaza by står bøndene og venter i dagevis med produktene sine, som sakte, men sikkert råtner. Så drar de hjem, uten at noen erstatter de tapte inntektene. Bøndene tar opp nye lån for å få råd til nye frø, gjødsel og sprøytemidler, dyrke jorda, og håper på det beste.

De fleste palestinere avviser at den israelske okkupasjonen tok slutt da Israel i fjor sommer trakk soldater og bosettere ut av den lille kyststripa langs Middelhavet. Okkupasjonen endret seg, sier de.

Mot stupet

Khader Gazgaz byr på nyplukkede jordbær rett fra åkeren i landsbyen al-Atatra nord på Gazastripen. Vi kan skue den israelske byen Ashkelon noen kilometer unna. Gazgaz forteller at han hittil i år har tapt 8000 dollar på jordbærene. Under mer normale omstendigheter hadde han fått et overskudd på 3000 dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer