Innestengt uten mat, vann, elektrisitet og bensin

Tre kilometer lange køer i Japan.

MATKØER: Japanere står i lange matkøer for å få utdelt sine matrasjoner i Ogawara, Japan. Lagrene begynner nå å bli tomme. Foto:  EPA/Scanpix
MATKØER: Japanere står i lange matkøer for å få utdelt sine matrasjoner i Ogawara, Japan. Lagrene begynner nå å bli tomme. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mennesker i de hardest rammede områdene er nå på sin tredje dag uten tilstrekkelig med vann, elektrisitet og mat, melder Washington Post og CNN.

Dette er den kritiske situasjonen som utspiller seg på Japans østkyst, i det temperaturen har begynt å synke ned mot nullpunktet.

I tillegg er det ikke tilstrekkelige ressurser til å nå ut til, eller komme i kontakt med, de tusenvis av menneskene som fortsatt er savnet.

Til det er ødeleggelsene i kystområdet for omfattende.

Rundt 380 000 er evakuert som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, mens 210 000 er evakuert på grunn av faren for radioaktive lekkasjer ved atomkraftverket i Fukushima, opplyser FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA i en oppdatering om situasjonen i Japan, melder NTB.

Kilometer med kø - Butikkene går nå tom for flere basisvarer som ris, sier britiske Dennis Mensa som er i byen Sendai, til BBC.

Han er strandet i Sendai, og forteller at han har lyst til å komme seg raskest mulig bort fra byen.

- Men det finnes ingen offentlig transport ut. Jeg sitter fast her på ubestemt tid, forteller han.

En annen brite beretter om lange drivstoffkøer.

- I dag har jeg sett drivstoffkøer som er tre kilometer lange, sier Michael Tonge.

- Største krise siden andre verdenskrig Det internasjonale samfunnet forstod raskt omfanget av naturkatastrofen i Japan, og om lag 50 land står klare til å bistå Japan med penger og mannskap.

Den japanske sentralbanken har også gitt ut 650 millioner dollar i lån til bankene i områdene som lider mest av katastrofen.

- Dette er landets største krise siden andre verdenskrig, sier statsminister Naoto Kan.

JAKTER PÅ MAT: Noen studenter ror her rundt i ei redningsflåte på jakt etter mat og andre verdifulle saker i katastrofeområdet i Sendai. Foto: Mainichi Shimbun, Naotsune Umemura/AP
JAKTER PÅ MAT: Noen studenter ror her rundt i ei redningsflåte på jakt etter mat og andre verdifulle saker i katastrofeområdet i Sendai. Foto: Mainichi Shimbun, Naotsune Umemura/AP Vis mer