Innflyttere bidrar til vekst i Israels bosetninger

Står for over en tredel av befolkningsveksten i bosetningene på Vestbredden.

INNFLYTTERE: Nybyggere i gang med å bygge synagoge i den ulovlige utposten Maoz Esther nær Ramallah på Vestbredden. Foto: AP/Dan Balilty/SCANPIX
INNFLYTTERE: Nybyggere i gang med å bygge synagoge i den ulovlige utposten Maoz Esther nær Ramallah på Vestbredden. Foto: AP/Dan Balilty/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Innflyttere står for over en tredel av befolkningsveksten i bosetningene på Vestbredden. Det er i strid med Israels påstand om at utbyggingen skjer kun for ta seg av såkalt naturlig vekst.

Argumentet om at Israel bare vil bygge boliger til nye medlemmer av familier som allerede bor i bosetningene, ligger bak den bitre konflikten som statsminister Benjamin Netanyahu har havnet i med USAs president Barack Obama.

Obama krever at Israel stanser all videre utbygging i bosetningene på palestinsk jord slik at fredsprosessen kan komme videre.

Palestinerne og motstandere av bosetningene mener argumentet om naturlig vekst bare er et påskudd for å bygge tusener av nye boliger over hele Vestbredden, og at målet er å få mest mulig jord på israelske hender.

Nye data fra Israels statistiske sentralbyrå støtter opp om motstandernes argumenter: Ifølge byrået var 36 prosent av all tilveksten i bosetningene i 2007 folk som flyttet dit fra Israel eller fra utlandet, og ingenting tyder på at tallene er annerledes senere.

5.300 av de til sammen 14.500 nye innbyggerne i bosetningene i 2007 er innflyttere. Og dette er ikke nytt. I alle år siden 1999, unntatt 2005 da 8.500 bosettere ble trukket ut av Gaza, har mellom en tredel og halvparten av de nye innbyggerne i de okkuperte områdene vært innflyttere.

Mye av boligbyggingen er for disse nye innflytterne, og i de siste tre årene er det bygd 5.500 nye leiligheter på den okkuperte Vestbredden, ifølge statistikken.

Nesten 300.000 israelere bor nå på den okkuperte Vestbredden og 180.000 i Øst-Jerusalem, som også regnes som okkupert territorium, selv om Israel har annektert området.

(NTB)