Innfødte bakerst i helsekøa

Den lokale helsedirektøren ville stenge ute pasienter fra sitt eget fylke. Han ville heller satse på behandling av tilreisende pasienter. De gir nemlig mer penger i kassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen er at staten betaler mye mer for at Lærdal sjukehus behandler pasienter som ikke hører hjemme i Sogn og Fjordane.Men en slik oppfordring bryter med loven om pasientrettigheter.

Lærdal-klinikken

Ortopediklinikken i Lærdal i Sogn og Fjordane ble opprettet 1. januar 2005, og har spesialister på kirurgi i kne, hofter og skuldrer.

Utgangspunktet for klinikken var at andre sykehus i Helse Vest hadde for lange ventelister på ortopedi, og at Lærdal skulle ta unna for noe av dette

Det ble derfor satt et krav om at 80 prosent av pasientene som klinikken tar inn, skal være fra utenfor Sogn og Fjordane

Bakerst i køa

Det var i en uoffisiell e-post at administrerende direktør Jon Bolstad i Helse Førde 2. oktober i fjor ba om at de lokale pasientene skulle stillest bakerst i køa.

Han skrev: «Slik eg vurderar dette bør prio 1 være å stoppe inntak av pasientar fra Sogn og Fjordane på ortopediklinikken og fylle alle lister med eksterne pasientar. Det er nok pasientar (ser det ut til) + at dette gir de berømte merinntektene».

Ingen kontrabeskjed

-  Vi har ikke lov til å forskjellsbehandle pasienter. Dette satte oss i en vanskelig situasjon.

Dette sier avdelingssjef for kirurgi og ortopedi ved Lærdal sjukehus, Truls Jellestad.

Avdelingen fulgte ikke oppfordringen fra direktøren fordi den ville medføre lovbrudd.

Fordi det ikke er kommet kontrabeskjed, regner avdelingen med at oppfordringen gjelder fortsatt.

Ekstrainntekter

Den omstridte e-posten ble videresendt av lederen av strategigruppa for Lærdal sjukehus, Anne Margrethe Øvsthus.

Her blir det bedt om at oppfordringen fra helsedirektør Bolstad blir fulgt opp og forankret slik at man kunne nå det økonomiske målet for ortopediklinikken i 2005.

Dette målet var fastsatt allerede før klinikken åpnet, og går ut på at 80 prosent av pasientene skal være fra andre steder i landet.

Slik skulle helseforetaket få en jevn strøm av ekstrainntekter fra de eksterne pasientene.

Spekulerer ikke

I «Lov om pasientrettigheter» står det blant annet at utgangspunktet ved fritt sykehusvalg skal således være at alle pasienter skal prioriteres på lik linje uavhengig av bosted.

Det eneste unntaket fra denne regelen, er hvis sykehuset må prioritere pasienters rett til vurdering og behandling i egen bostedsregion.

Dette er i strid med budskapet i den omstridte e-posten fra direktør Bolstad. Men direktøren avviser kritikken, og mener at innholdet i e-posten nå er foreldet.

-  At noen her vil påstå at vi spekulerer i pasienter, tar jeg avstand fra. E-posten var en vurdering av hva som skulle gjelde på slutten av 2005. Hovedgrunnen var at vi hadde en del rettighetspasienter som måtte prioriteres. Men dette gjelder ikke lenger nå, sier Bolstad.

Han peker også på at ingen pasienter ville bli skadelidende selv om ortopediklinikken fulgte oppfordringen.

-  De pasientene som eventuelt måtte vike plassen, kunne sendes til ett av de andre sykehusene i distriktet til Helse Førde, hvis de ikke absolutt måtte til Lærdal, sier han.

Hjelper andre

Direktøren hevder at de økonomiske motivene ikke var avgjørende for ham.

-  Først og fremst tar vi inn eksterne pasienter for å hjelpe andre foretak, akkurat slik som meningen var da ortopediklinikken ble opprettet. Så får vi merinntektene som vi trenger, sier Bolstad.

Styreleder Clara Øberg i Helse Førde vil ikke kritisere direktøren
.
-  Styrevedtaket sier at ortopediklinikken skal ha 80 prosent eksterne pasienter. Administrasjonen sendte ut denne e-posten da den så at klinikken lå langt fra tallet som lå i budsjettet deres, sier Øberg.

VANSKELIG: Avdelingssjef Truls Jellestad ville ikke etterfølge oppfordringen fra sin sjef om å prioritere eksterne pasienter framfor de lokale. Ortopediklinikken i Lærdal er blitt populær på grunn av en spesiell navigeringsmetode, som Jellestad her demonstrerer på sin kollega Pim Kaldenbach (til høyre). Foto: Ragnhild Avdem Fretland/Sogn Avis

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer