Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

Innfører 18-årsgrense på solarium

Regjeringen med nye regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen innfører 18-årsgrense i solarier fra 1. juli neste år. Innen 2014 skal alle solarier ha kompetent betjening.

- Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om begrunnelsen for de nye reglene.

Hun mener aldersgrensen vil gi «et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven bruk». Hun henviser til studier som viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent for dem som begynner å bruke solarium før de fyller 30 år. Norge er ett av landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft.

I 2009 svarte 55 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de hadde tatt solarium minst én gang. Fem år tidligere var andelen 34 prosent.

- Betjenings- og opplæringskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling. Betjeningskravet er også viktig for at vi effektivt kan overholde aldersgrensen, sier Strøm-Erichsen.

(NTB)