Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innfører bøter for dette

Fra 1. juli kan du få bøter for å røyke på offentlige plasser i Sverige. Olaug Bollestad mener Norge bør følge etter.

RØYKEFORBUD: Sverige innfører nå forbud mot røyking på en rekke offentlige plasser. Bollestad mener Norge må legge seg på samme linje. Foto: Magnus Andersson / TT / NTB Scanpix
RØYKEFORBUD: Sverige innfører nå forbud mot røyking på en rekke offentlige plasser. Bollestad mener Norge må legge seg på samme linje. Foto: Magnus Andersson / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember ble det avgjort at det skulle innføres røykeforbud på flere offentlige plasser i Sverige. Forbudet gjelder blant annet uteserveringer, holdeplasser for kollektivtransport og på områder der barn og unge oppholder seg regelmessig.

Forbudet innføres 1. juli og gjelder også e-sigaretter. Blir du tatt vil du først bli bedt om å gå. Dersom du ikke gjør dette kan du bøtelegges, skriver Expressen.

De eneste plassene du nå kan ta deg en «sigg» over grensa er ifølge avisa i ditt eget hjem, på atskilte røykerom på restauranter og i lokaler med spesiell tillatelse.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- En målsetting for Norge

1. juli er det 15 år siden den nye røykeloven trådte i kraft her i Norge, og foreløpig har den blitt stående.

Samtidig som forslaget om de nye innstrammingene ble lagt fram i Sverige i fjor vår, fremmet KrF, SV og Ap forslag i Stortinget om å utvide røykeforbudet til å gjelde flere offentlige steder utendørs.

- Vi fremmet et forslag og det står jeg fortsatt for. Målet er å hindre en ny generasjon i å begynne og røyke, og styrke vernet mot passiv røyking, sa Bollestad til Dagbladet i desember.

- Sverige er en målsetting som Norge ikke må være dårligere på. Om regjeringa ikke kommer med et godt nok forslag skal jeg jobbe videre for å få det til å skje.

Alle unntatt Fremskrittspartiet stemte for forslaget i vår.

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

- Synes røykerne blir plaget nok

Overfor Dagbladet begrunnet helsepolitisk talsperson i FrP, Åshild Bruun-Gundersen, dette med at partiet tror på andre veier til målet om mindre helseskader fra tobakk.

Hun tror det er viktigere å tillate salg av tobakksfrie nikotinprodukter.

- FrP er ikke noe forbudsparti og vi synes røykerne blir plaga nok. Vi vil at det skal være opp til de som eier restauranter og uteserveringer å bestemme om de ønsker å tillate røyk eller ikke.

I et brev fra Helse og omsorgsdepartementet fra daværende folkehelseminister Åse Michaelsen, skrev statsråden at hun mente det er viktigere med bred innsats der «tiltakene ses i sammenheng i den nye tobakksstrategien», men at hun ville vurdere det konkrete tiltaket inn i strategiarbeidet.

Nåværende folkehelseminister Sylvi Listhaug gjorde det imidlertid klart overfor NRK i mai at hun ikke er interessert i å fortelle folk hva de ikke bør gjøre.

- Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg. Det er ingen politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal, sa Listhaug.

UATTRAKTIVE PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!