Innfører burkaforbud i Italia: - Det er våre lover som gjelder

Beskyldes for symbolsk propaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lombardia, den mest folkerike og velstående regionen i Italia, har vedtatt et forbud mot å ha på seg burka eller niqab på sykehus og kommunale kontorer, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Forbudet mot heldekkende plagg, som burka og niqab, trer i kraft fra nyttår.

Ville samle fingeravtrykk Italia har allerede nasjonale lover som forbyr bruken av hjelmer, og alle klesplagg som gjør identifisering vanskelig, på offentlige steder. Burka og niqab er imidlertid lov, begrunnet med trosfrihet for alle landets innbyggere. 

- Vi har oppdatert loven. Nå vil ingen med et tildekket ansikt få lov til å gå inn på sykehus eller kommunale kontorer, sier regionens president, Roberto Maroni, til avisa Il Fatto Quotidiano.

Maroni er leder for det innvandringsfiendtlig høyreradikale partiet Lega Nord. Han lovet tidligere i år at han ville begynne å kutte regionale pengeoverføringer til ordførere som slipper inn flere migranter, ifølge NTB.

I 2008 foreslo han å innføre registrering av sigøynere. Maroni ville samle inn tusenvis av fingeravtrykk til sigøynere som bodde i leire over hele landet. 

Allerede forbud i Venezia Simona Bordonali, leder for samfunnssikkerhet og innvandring i regionen, mener «alvorlige terrorangrep de siste ukene» har tvunget gjennom de nye sikkerhetstiltakene.

Nestleder i Lega Nord i Lombardia, Fabio Rolfi, sier innbyggerne må avfinne seg med reglene. 

- Det er våre lover som gjelder. Alle som ikke vil overholde reglene, kan fritt velge seg et annet sted å bo, sier han til News 24.

Nyheten kommer bare en uke etter at Venezia innførte forbud mot å bære burka og niqab, i tillegg til tradisjonelle karnivalmasker, på offentlige museer, skriver avisa. 

Innførte burkabot Justisminister Andrea Orlando er blant flere som har kritisert det nye lovverket. 

- Dette er symbolsk propaganda. Det siste vi behøver akkurat nå er å vifte rundt oss med symboler, og lage propaganda. Det er et domene der de islamske ekrstremistene er uslåelige, sier han. 
Det vakte også stor oppsikt da det ble innført en ny lov i Sveits, som gjør det forbudt å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino. 

De som bærer et slikt heldekkende plagg i offentlighet, kan straffes med bøter opp mot 85 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer