Innfører dødsstraff for organsalg

Afghanske bander kidnapper barn og selger organene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai innfører dødsstraff til kriminelle involvert i handel med organer, ifølge regjeringsadvokaten.

Beslutningen kommer etter at frykten for bander som kidnapper barn og selger organene deres, er blitt svært stor i Afghanistan. Innenriksminister Ali Ahmad Jalali opplyser at flere hundre barn er blitt bortført de siste årene, og at organene til flere av dem er blitt fjernet for salg.

Ifølge regjeringsadvokat Mahmoud Daqiq er den nåværende straffen for kidnapping av barn 15 år.

- Den nye bestemmelsen går ut på å gi dødsstraff til noen som fjerner organer fra kidnappede barn eller dreper et barn etter kidnapping, sier Daqiq.

Afghanske myndigheter mener kidnapperne er første leddet i en internasjonal bande som for enorme summer penger selger barn som tjenere, til seksuelt misbruk eller som organdonorer.

Ifølge regjeringsadvokaten etterforsker afghanske myndigheter 47 tilfeller av kidnapping og salg av barn bare i Kabul.

Nyhetsbyrået Reuters snakket i juni med en gutt som hadde sluppet fri fra kidnappere i den sørlige byen Kandahar. Gutten fortalte at han hadde sett likene av fire gutter på hans egen alder som hadde blitt åpnet og tømt for indre organer. Ifølge afghanske myndigheter ble organene transportert til nabolandet Pakistan der mennesker er villige til å betale store summer for friske organer.

(NTB)

<B>MISTET BARNET: Haqila viser fram bildet av hennes kidnappede 10 år gamle sønn. Kabul-kvinnen er en av flere titalls mødre som har fått bortrøvet barnet sitt de siste månedene.