Innfører drastisk tiltak mot fyllekjøring

Politiet i Manchester varsler uthenging av ruspåvirkede bilister i sosiale medier.

RUSKONTROLL: Politiet i Manchester varsler drastiske tiltak mot kjøring i ruspåvirket tilstand. Foto: NTB Scanpix
RUSKONTROLL: Politiet i Manchester varsler drastiske tiltak mot kjøring i ruspåvirket tilstand. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mandag starter politiet i Manchester-distriktet i England en større kampanje mot ruspåvirkede bilister i sommertrafikken.

Ifølge Manchester Evening News erfarer politiet av folk er mer fristet til å sette seg bak rattet etter en drink i sommersesongen. I en to ukers periode vil de derfor gjennomføre hyppige kontroller, og henge ut de som blir tatt i sosiale medier.

- Vi tolererer ikke de som kjører i ruspåvirket tilstand. De er ikke bare en fare for seg selv, men også for andre uskyldige bilister eller fotgjengere, sier sjefinspektør Harrison White til avisa.

- Ikke sånn vi gjør det her

Konstituert sjef for utrykningspolitiet (UP), Roar Skjelbred Larsen, ønsker ikke å kommentere det drastiske tiltaket, men understreker at noe liknende nok ikke kommer til å innføres på norsk jord.

- Det er ikke sånn vi gjør det her. Politiet går iblant ut med etterlysninger når det har blitt begått alvorlige straffbare handlinger, men ikke i ruskjøringssaker. Det har verken blitt foreslått eller vurdert på noe tidspunkt, sier han til Dagbladet.

Larsen understreker at lovverket og tiltakene i Norge har hatt stor suksess, og at politikontroller langs veiene er avgjørende for å få ned antall tilfeller. Som en hovedregel rustestes nå alle bilførere som stoppes.

I likhet med politiet i den britiske storbyen, opplever også UP at alvorlige ulykker som kobles til rus og høy fart, eskalerer i sommerhalvåret.

- Vi kommer til å gjennomføre se samme kontrollene som vi har gjort de foregående åra, og konsentrerer oss om fart og rus. Forhåpentligvis bidrar det til at folk avstår fra å kjøre i ruspåvirket tilstand, og til å stoppe dem som direkte står i fare for å bli en del av ulykkesstatistikken, sier han.

Nesten 10 000 anmeldt

Ifølge UP kjøres det 140 000 turer hver eneste dag på norske veier av personer som er ruspåvirket over straffbarhetsgrensa. Flere av disse er imidlertid lovlige, grunnet reseptbelagte medisiner som gir påvirkning over 0,2 promille, som er grensa.

Antall anmeldelser har holdt seg stabilt de seinere åra. I fjor ble 9649 bilførere anmeldt for ruspåvirket kjøring - en liten økning fra året før. 108 personer omkom i trafikken i 2018, og ved siden av fart er rus blant hovedårsakene til de alvorligste ulykkene i trafikken.

Ifølge Larsen kommer omtrent halvparten av anmeldelsene etter meldinger fra publikum, mens den andre halvparten oppdages ved politikontroller eller ved målinger etter trafikkulykker som allerede har skjedd.

- Det er viktig at folk tar melder fra til politiet dersom man mistenker ruskjøring. Det ser vi også at mange gjør. Ellers vil jeg oppfordre alle til å følge fartsgrensene, kjøre edru, bruke bilbelter og vise hensyn i trafikken.