Innfører fire dagers arbeidsuke og hyller resultatet: - Jeg ser ingen ulemper

De ansatte ble mer fokuserte og produktive.

ØKT PRODUKTIVITET: Et New Zealand-basert firma innfører firedagersuke på fast basis, etter et vellykket prøveprosjekt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ØKT PRODUKTIVITET: Et New Zealand-basert firma innfører firedagersuke på fast basis, etter et vellykket prøveprosjekt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et forvaltningsselskap i New Zealand testet tidligere i år effekten av å innføre fire dagers arbeidsuke for sine ansatte. Resultatene talte for seg - nå skal de innføre ordningen på permanent basis.

- For oss handler dette først og fremst om at selskapet opplever økt produktivitet med denne ordningen. Jeg ser ingen ulemper, sier grunnlegger Andrew Barnes til The Guardian.

Han forteller at han bestemte seg for å gjennomføre eksperimentet etter å ha observert hvor høyt press de ansatte var under, der de gjorde sitt beste for å håndtere jobb og privatliv. Han spurte seg hvorvidt en ekstra dag hjemme ville gjøre kollegene hans mer fokuserte og produktive i arbeidstida.

- En arbeidskontrakt bør handle om et avtalt produktivitetsnivå. Hvis du leverer raskere enn det som er forventet, hvorfor skal jeg kutte lønna di? sier han.

Selskapet jobber blant annet med stiftelser, testament og eiendomsplanlegging, og nesten 250 ansatte var med.

Under prøveordningen kunne de ansatte velge mellom å jobbe åtte timer fire dager i uka, eller en fleksibel ordning der de blant annet kunne dra hjem tidlig for å unngå rushtrafikken. I begge tilfellene fikk de fortsatt betalt for fem fulle åttetimersdager.

Ubetinget suksess

- Resultatene viser en massiv økning i engasjement og tilfredsstillelse hos de ansatte. Vi har også sett en økning i de ansattes vilje til å bli værende i selskapet. Samtidig har vi ikke sett en nedgang i produktiviteten, skrøt Barnes i et intervju med New Zealand Herald i juli.

For å sikre objektive resultater, samarbeidet Barnes med forskere ved Universitetet i Auckland som analyserte dataene.

Etter forsøksperioden, som varte i åtte uker fra i mars og april i år, oppga 78 prosent av de ansatte i selskapet at de følte at de lykkes med å skape balanse mellom jobb og privatliv. Det er en økning på hele 24 prosentpoeng, ifølge The New York Times.

- Lederne forteller at de ansatte er mer kreative, fraværet har gått ned, punktligheten har gått opp, og ingen drar tidlig eller tar lange pauser, sier professor Jarrod Haar til avisa.

Han forklarer at endringen motiverte de ansatte til å finne måter å øke produktiviteten på. To timer lange møter ble kuttet ned til effektive møter på 30 minutter, og de signaliserte for kollegene når de trengte å arbeide i fred uten å bli forstyrret.

- Prestasjonene er de samme selv om arbeidstida har gått ned. De fant ut hvor de kastet bort tid, og jobbet smartere og hardere når de faktisk jobbet.

Barnes forteller at det var de kvinnelige ansatte med barn som hadde størst utbytte av ordningen. I forkant var det ofte denne gruppen som forhandlet seg til kortere arbeidstid, men som fortsatt leverte vel så godt som de som jobbet fulltid.

I tillegg til økt balanse og tilfredshet gikk stressnivået ned med sju prosent, og de registrerte en signifikant oppgang i de ansattes stimuli, dedikasjon og mestring i jobben. Den generelle livstilfredsheten økte også med fem prosent.

- Interessant

Landets arbeidsminister, Iain Lees-Galloway, har bitt seg merke i eksperimentet. Han beskrev i sommer resultatene som «interessante», og uttalte at det var godt å se et selskap som finner nye og bedre arbeidsmodeller.

- Jeg heier på denne måten å jobbe smartere på, og oppfordrer flere selskaper til å gjøre det samme.

Vår egen statsminister, Erna Solberg, advarte på sin side om en potensiell utvidelse av normalarbeidstida dersom ikke flere kommer i jobb, da hun i august innledet Arendalsuka. Mange med henne er skeptiske til å redusere arbeidstida, og tar til orde for at vi må jobbe mer, ikke mindre, nå som Norge går mot tøffere økonomiske tider.

Hun understreket at regjeringen ikke har noen planer om å gjennomføre dette, men advarte samtidig mot å gjøre motsatte, slik SV, MDG og Rødt har gått inn for med sekstimersdagen.

LO har også gått inn for å jobbe mot en reform for kortere arbeidstimer, herunder ordninger som tilrettelegger for sekstimersdagen eller 30 timers arbeidsuke. I argumentene henvises det nettopp til vellykkede forsøk fra utlandet, og at tiltaket vil kunne få flere som står utenfor inn i arbeidslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer