Innfører forbud mot levering av svarte og fargede søppelsekker

Fra 1. september innfører Norsk Gjenvinning forbud mot levering av svarte og fargede søppelsekker.

<strong>INNFØRER FORBUD:</strong> Fra og med 1. september vil det være forbudt å levere sorte og fargede søppelsekker. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INNFØRER FORBUD: Fra og med 1. september vil det være forbudt å levere sorte og fargede søppelsekker. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det framgår av en pressemelding fra Norsk Gjenvinning fredag ettermiddag.

- Disse søppelsekkene skjuler innholdet og gir rom for feilsortering som er vanskelig å oppdage, heter det i pressemeldingen.

Derfor, sammen med datterselskapet, velger de å innføre forbudet.

- Det er et generelt problem at ting kastes feil, sier kommunikasjonssjef i Norsk Gjenvinning, Bim Cornelia Kase, til Dagbladet.

Hun forteller at de aktuelle sekkene representerer et problem når det gjelder både miljø og brannsikkerhet.

FORLATT I SØPPELSEKK: Malissa Sergent Lewis oppdaget en svart søppelsekk i motsatt kjørefelt i Kentucky i USA. Plutselig begynte den å bevege på seg. Video: Malissa Sergent Lewis Vis mer

- De kan skjule farlig avfall, blant annet litiumbatterier, sier hun.

Gjelder for hele landet

På spørsmål om hvor omfattende dette problemer er, og for hvor mange forbudet vil gjelde, utdyper markedsdirektør i Norsk Gjenvinning, Morten Frøid, til Dagbladet:

- Forbudet vil gjelde for hele landet. Det er to årsaker til at vi innfører dette. For det første er det for å få bukt på innlevering av farlig avfall. For det andre er det for å minske et brannproblem som stadig blir større, sier han.

Han påpeker at forbudet vil gjelde for private husholdninger, borettslag og bedrifter. Transparente, blanke søppelsekker, som Frøid anbefaler at man tar i bruk, vil man fortsatt kunne levere.

- Når mottaksstasjonene mottar svarte og fargede søppelsekker, er det strengt tatt umulig for arbeiderne å foreta kontroll av innholdet. Det kreves utrolig mange ressurser for å fysisk måtte gå inn og åpne hver enkelt søppelsekk, sier han.

- Hvorfor setter dere disse svarte og fargede søppelsekkene i forbindelse med «et brannproblem som stadig blir større»?

- Det har oppstått om lag 140 branner på våre mottaksstasjoner hittil i år. Halvparten av disse har oppstått som følge av selvantenning – og dette stammer trolig fra blant annet litiumbatterier.

Kan bli ilagt avviksgebyr

Markedsdirektør Frøid forteller videre at mange kommunale mottaksstasjoner allerede har innført forbudet, og legger til at det ikke er helt nytt.

- Hvis man blir tatt for å levere svarte og fargede søppelsekker fra og med 1. september, vil man kunne bli ilagt et avviksgebyr, sier Frøid.

Han legger til at de vil inngå dialog med både selgere og de som leverer, for å informere dem om endringen på en ryddigst mulig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer