Regjeringen strammer inn:

Innfører full skjenkestopp

Regjeringen innfører nasjonalt skjenkestopp. Les alle de nye tiltakene her.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld holdt regjeringen en pressekonferanse om smittesituasjonen i Norge.

- Nå er det alvor, innledet statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen innfører en rekke nye tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen i landet. Fullstendig oversikt over tiltakene finner du lenger ned i saken. De vil gjelde fra natt til onsdag og gjelde i fire uker altsp til midten av januar.

- Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, sier Støre om julefeiringa.

STATSMINISTEREN: Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSMINISTEREN: Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han ber innstendig om at folk nå tar hensyn, slik at man får kontroll på situasjonen.

- Se rundt deg, hvem kan du utgjøre en forskjell for? Sammen må vi nå stille opp for å snu denne utviklingen. Det kan vi, og da kan vi kontrollere smitten gjennom vinteren, sier han.

- Smitten kan føre til en overbelastning av helsevesenet. Sykefraværet er økende i samfunnet. Derfor må vi ta ytterligere grep nå. Vi har et offensivt tiltak og det er vaksinen. Den beskytter oss ikke like godt mot omikron, men vi vet at den beskytter bedre enn uten vaksinen, sier Støre.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han forteller at alle over 45 år skal få tilgang til tredje vaksine før midten av januar.

Her er noen av de viktigste tiltakene:

  • Det innføres nasjonal skjenkestopp.
  • Det innføres nasjonalt gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler. Lokale bestemmelser om rødt tiltaksnivå går foran nasjonalt bestemt gult nivå.
  • Det innføres nasjonalt rødt nivå på videregående skoler og for voksenopplæring.
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand. Man kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden, men det bør være en meters avstand mellom gjestene. Alle må tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett.
  • Maks 20 personer på offentlige innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser, og 50 personer ved bruk av slike sitteplasser. Opptil 50 kan delta i begravelser og minnestunder.
  • Regjeringen vil forenkle samarbeidet mellom kommuner og apotek. Så apotekene kan hjelpe til å vaksinere.
  • Anbefaler hjemmekontor for alle som kan.
  • Svømmehaller, badeland, spaanlegg og hotellbasseng, og treningssentre kan blant annet holdes åpent for individuell trening. Ved trening med høy intensitet skal det holdes to meter avstand.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer