Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Innfører hytteforbud

Myndighetene gjør unntak for familiemedlemmer av coronasmittede personer.

PRESSEKONFERANSE: Myndighetene gjør unntak for familiemedlemmer av coronasmittede personer. Vis mer

Regjeringen har i dag besluttet å innføre et hytteforbud.

Det opplyste helseminister Bent Høie under en pressekonferanse med justisminister Monica Mæland og representanter fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Høie gjorde det også klart at det gjøres et viktig unntak fra loven:

Er du i familie med en coronasmittet person, men er selv frisk, kan du reise på hytta for å være i karantene der. Dette unntaket nedfelles i loven, og man trenger ikke søke om dispensasjon.

Den coronasmittede personen må imidlertid holde seg hjemme i egen bolig i egen hjemkommune.

Hyttekrangling

Den siste tida har det pågått hyttekrangling i Norge som følge av coronakrisa.

Mange har søkt tilflukt på hytta, men mange av hyttekommunene er små, og har ikke kapasitet til å også yte helsehjelp til hyttefolket hvis de skulle trenge det.

Derfor har regjeringen, blant annet ved statsminister Erna Solberg og Bent Høie, gjentatte ganger oppfordret hyttefolket til å frivillig reise hjem.

Mange har fulgt oppfordringen, men mange har også nektet. Noen har også planlagt å reise på hytta selv etter de gjentatte oppfordringene.

Nå skal de ikke lenger få lov å reise på hytta.

Ingen dispensasjon

Hytteforbudet skal for hytter som ligger utenfor egen hjemkommune. I forbudet skal det også gjøres klart at det ikke er anledning til å søke om dispensasjon fra forbudet.

- Unntakene vil være enkle å forstå, og det er ingen dispensasjonsmuligheter. De samme kommunene som har mange hytter, melder klart tilbake at de heller ikke har kapasitet til å behandle dispensasjoner, sa Høie.

Justisminister Monica Mæland fikk deretter spørsmål om sanksjoner ved eventuelle brudd på forbudet.

- Mange lurer på om vi nå skal sende politiet på jakt etter hyttefolk. Det skal vi ikke. Politiet skal fortsette å prioritere det viktigste, nemlig alvorlig kriminalitet. Men vi bor i et land hvor de aller fleste er lovlydige, og vi tror at dette forbudet kommer til å bli fulgt, men hvis noen fortsatt insisterer på å bryte loven, vil de straffes, sa Mæland.

TALE TIL NASJONEN: Her er statsminister Erna Solbergs tale til nasjonen. Vis mer

Gladnyhet

Tidligere under pressekonferansen kom Høie med en gladnyhet.

Det er at Norge nå har kommet fram til en avtale med EU som gjør at EU-land kan eksportere smittevernsutstyr til EFTA- og EØS-land, som for eksempel Norge.

- Dette viser at landene står i sammen i en vanskelig situasjon, og EU har vært tydelig på at deres intensjon ikke var at EØS- og EFTA-landene ikke skulle få tilgang til dette eksportmaterialet, sa Høie.

Og rådene og tiltakene myndighetene i Norge har innført, har også virket i befolkningen, sa Høie.

- Tall fra Telenor viser en nedgang på mellom 60 og 65 prosent i reiser til andre kommuner. Dette viser at det norske folk er med på den store dugnaden, sa Høie.

Hele Norges coronakart