Oslos byrådserklæring 2019-2023:

Innfører kjøttfri skolemat i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) legger fram byrådserklæringen for de neste fire årene.

LATTER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la fram byrådserklæringen for perioden 2019-2023. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag legger byrådsleder Raymond Johansen fram byrådserklæringen for perioden 2019-2023. I den står det hva byrådet planlegger å gjennomføre i den neste fireårsperioden, og de tre samarbeidspartiene kommer med ti konkrete løfter (se nederst i saken).

Les hele den nye erklæringen her.

Forrige helg var det flere tilfeller av blind vold utøvd av ungdommer i Oslo. Byrådsleder Johansen adresserer dette i pressekonferansen.

- Oslo skal være en trygg by med god beredskap. Oslo er en trygg by, men vi har våre utfordringer med ungdomskriminalitet. Oslo kommune og politiet skal jobbe etter de samme målene. Vi må styrke foreldrerollen, sier Johansen, som også sier at de skal etablere et helt nytt institusjonstilbud for unge voldsutøvere.

LATTER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) legger fram byrådserklæringen for perioden 2019-2023. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Byrådslederen sier også at de ønsker at den nye politihøgskolen skal etableres i Groruddalen eller Søndre Nordstrand.

- Vi ønsker mer kunnskapsdeling, sier han.

Johansen sa også at de vil iverksette jobbprogrammer for alle som trenger mer arbeidsarfering og kompetanse.

- Vi skal skape trygghet og jobb. Vårt mål er at alle stillinger i Oslo kommune skal lyses som hele og faste stillinger. Og alle som jobber deltid skal få en heltidssamtale, sier Johansen.

Vegetarmat i skolen

Et av Arbeiderpartiets store valgkampløfter var å innføre et enkelt og gratis skolemåltid i grunnskolen. Valgløftet har funnet plass i byrådserklæringen, der det heter at byrådet skal starte innføringen av et gratis skolemåltid.

Men lovnaden har fått et tydelig MDG-stempel. Måltidet vil være kjøttfritt.

- Dette skal være kjøttfritt. Det er en kjempestor seier for MDG. Dette er en av de mange tingene vi skal gjøre for å få ned kjøttforbruket i Oslo, sier Rauand Ismail, som nylig ble valgt inn i Oslo bystyre.

Lan Marie Berg sier de har som mål å halvere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner, og kom med et lite stikk til Sylvi Listhaug, som har sagt folk må få spise rødt kjøtt og røyke som de vil.

- Skolematen skal være kjøttfri - i løpet av byrådsperioden. Vegetarisk mat er populært og sunt. Dette bør folkehelseministeren bli glad for!

STIKK TIL SYLVI: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da Lan Marie Berg la fram deler av avtalen, kom hun med et stikk til eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Da MDG-Ismail lanserte forslaget i Dagbladet i forrige måned sa han at forslaget også handler om inkludering. At alle skal kunne spise den samme maten.

- Det er viktig at elevene spiser det samme og at det ikke blir sånn som da jeg gikk i barnehagen at jeg fikk halal-mat på et eget fat. Maten skal ikke skille elevene og da er det åpenbart at måltidet bør være vegetarisk. På toppen av det hele kan det også hende det er billigere, sa Ismail.

MDG-SEIER: Rauand Ismail, og MDG har fått gjennomslag for at skolematen i Oslo skal være kjøttfri. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MDG-SEIER: Rauand Ismail, og MDG har fått gjennomslag for at skolematen i Oslo skal være kjøttfri. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vil stoppe veiprosjekter

Lan Marie Berg kom også, ikke uventet, med flere nye tiltak for en grønnere by med mindre biltrafikk.

- Luften er renere enn på mange år, men ikke friskmeldt. Vi vil redusere svevestøv og lokal luftforurensning gjennom hyppig vasking av veier, utfasing av vedovner, mindre biltrafikk og andre faglig anbefalte tiltak, sier Berg.

Byrådet vil:

• Stille høyere krav til luftkvaliteten i Oslo basert på norske helsemyndigheters anbefalinger, og jobbe for at staten skjerper grenseverdiene.

• Plassere ut flere luftkvalitetsmålere.

• Jobbe for 60 km/t fartsgrense på hovedveiene hele året.

• Søke samarbeid med staten om bedre støyskjerming langs motorveier.

I byrådserklæringen slår det nygamle byrådet også fast at de mener veiprosjektene i Oslopakke 3 må bidra til å redusere klimagassutslipp og biltrafikk, «og at store veiprosjekter som ikke bidrar til dette, slik som E18 Vestkorridoren og E6 Oslo Øst, ikke kan gjennomføres.»

Gratis kjernetid

Ifølge Vårt Oslo inneholder også byråsderklæringen en ambisjon om å innføre gratis kjernetid for ettåringer i barnehager i sju av Oslos bydeler.

I byrådserklæringen går det fram at dette skal skje innen 2023, og at videre opptrapping skal vurderes etter at ordningen er evaluert. SVs Sunniva Holmås poengterte viktigheten av dette på pressekonferansen. I byrådserklæringen heter det også at byrådet vil forsette satsningen med gratisk skolefritidsordning (AKS) i åtte bydeler, med trinnvis utvidelse av tilbudet til 2. og 3. trinn i bydelene som i dag kun har gratis deltidsplass på 1. trinn.

Prisene på månedskort fryses også de neste fire årene, mens enkeltbilletter vil bli 20 prosent billigere.

Cruisekontroll

Det nye byrådet vil sette begrensninger for hvor cruiseskip kan legge til i Oslo.

- Cruisetrafikken tar opp verdifulle areal langs fjorden, og er en lite bærekraftig form for turisme. Byrådet vil frigjøre plass som til nå har vært brukt til cruise, og åpne havnearealer i sentrum opp for byens befolkning og fjordnært byliv. Vi vil ikke prioritere å bygge ny cruiseskip-pir på Filipstad, heter det i erklæringen.

Raymond Johansen sier samtidig i pressekonferansen at de er pliktige til å la skip legge til hvis det er ledig kapasitet. Byrådet vil prøve å gjøre noe med kapasiteten og hva kaikantene brukes til, og de vil fjerne tilrettelegging for cruisetrafikk ved Søndre Akershuskai og Vippetangen,og åpne områdene for byliv og rekreasjon.

Byrådet ønsker også å «utrede de juridiske og økonomiske rammene for å kunne gjøre hele Sukkerbiten til et friområde». Sukkerbiten ligger utenfor operahuset, og det var planlagt et fotomuseum der, men det har vært protester mot dette.

Det nye byrådet (og hvem som får hvilke posisjoner) legges fram i morgen.

Oslo-byrådets 10 løfter mot 2030:

1: Aktivt utjevne forskjeller for like muligheter.

2: Skape flere grønne arbeidsplasser og få flere i jobb.

3: Være en utslippsfri by med ren luft, bedre og billigere kollektivtilbud, flere sykkelveier og bærekraftig mat.

4: Jobbe innovativt med å raskere redusere materielt forbruk.

5: God oppvekst med trygge voksne, der de får leke sammen og lære det de trenger for å mestre veien videre til voksenlivet.

6: Legge til rette for god folkehelse, gi alle rask og riktig helsehjelp, og sørge for at alle eldre får en aktiv alderdom med den omsorgen og hjelpen de trenger.

7: Ha levende nabolag der alle har et trygt sted å bo, med aktiviteter og opplevelser for alle, rikere naturmangfold og kort vei til flotte friluftsopplevelser.

8: Det skal være trygt å bevege seg i hele byen. Vi skal forebygge i samarbeid med Oslopolitiet, ha god beredskap og tilpasse oss klimaendringene.

9: Alle skal få være den de er og møtes med toleranse, respekt og inkludering, med frihet til å ytre seg fritt og til å tro eller ikke tro.

10: Alle skal møte tjenester som tar utgangspunkt i deres behov, og kommunen skal utvikles sammen med innbyggere, medarbeidere, frivilligheten, ideelle og næringslivet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer