Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innfører moms på kosmetisk behandling

Regjeringen foreslår 25 prosent moms på silikonpupper, ansiktsløft og fettsuging allerede fra nyttår. Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har tidligere varslet støtte til forslaget.

STRAMMER INN: Helseminister Bent Høie sender forslaget om å innføre moms på kosmetisk behandling ut på høring over sommeren. Her med statsminister Erna Solberg på Rikshospitalet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
STRAMMER INN: Helseminister Bent Høie sender forslaget om å innføre moms på kosmetisk behandling ut på høring over sommeren. Her med statsminister Erna Solberg på Rikshospitalet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

- Staten skal ikke være med og favorisere kosmetiske behandlinger for friske mennesker. Kosmetiske inngrep og behandlinger bidrar blant annet til økt kroppspress, særlig blant unge, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H).

Regjeringen foreslår at det skal innføres merverdiavgiftsplikt på kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling som ikke er medisinsk begrunnet og ikke finansieres helt eller delvis av det offentlige.

Samtidig sender regjeringen ut på høring et forslag om å innføre moms på alternativ behandling.

FORNØYD: Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth mener det er på høy tid forslaget kommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth mener det er på høy tid forslaget kommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

100 millioner

Momsplikten blir på lik linje med andre varer og tjenester i samfunnet. Dette gir anslagsvis en økt årlig inntekt med om lag 100 millioner kroner

Regjeringens forslag, som nå sendes ut på høring med frist 3. august. Planen er å fase inn moms på kosmetisk behandling fra 1. januar 2021.

Lønseth presiserer at behandlinger som er medisinsk begrunnet fortsatt skal ha momsfritak.

- Der behandlingen er medisinsk begrunnet og finansiert av det offentlige, er det rimelig at behandlingen fremdeles er unntatt fra merverdiavgift, sier Høyre-politikeren.

STORT: I «Insider Fem» blir vi kjent med Sindy Starlet. Hun har lyst på Skandinavias største pupper. Video: Dplay/Rød Løper Vis mer

Frp-forslag i fjor

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen foreslo i fjor det samme i Dagbladet. Da fikk hun også støtte fra Arbeiderpartiet. Det ligger dermed an til et solid flertall på Stortinget for regjeringens forslag.

- Det har vært momsfritak for kosmetiske inngrep i veldig mange år. Jeg tror ingen har stilt spørsmål om hvorfor det egentlig er sånn. Kosmetisk kirurgi diskuteres på mange fronter i samfunnet. Jeg synes vi skal begynne med å stoppe all direkte og indirekte subsidiering av kosmetisk kirurgi, sa Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Arbeiderpartiet var helt på linje:

- Kosmetiske operasjoner burde ikke bli sponset at fellesskapet. De som av medisinske årsaker har behov for en slik operasjon skal selvsagt få dette i vårt felles helsevesen. Bak private kosmetiske operasjoner står en bransje i vekst som skor seg på usunne skjønnhetsidealer. Det er ikke en oppgave for fellesskapet å gi støtte til at denne bransjen håver inn penger, sa Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) i helsekomiteen på Stortinget.

- Økt livskvalitet

Bjørn Jarle Tvedt er spesialist i plastikk kirurgi og ansvarlig lege hos Akademiklinikken. Han gikk sterkt i rette med Bruun-Gundersen da hun kom med forslaget i fjor.

- De som sliter i hverdagen på grunn av eget utseende kan få økt livskvalitet med kosmetisk kirurgi. Det er veldig lite som handler om liv og død på sykehus også, det handler om økt livskvalitet, sa Tvedt.

- Vi bør ikke ilegges moms, fordi vi driver i helsebransjen. Studier som er gjort på våre pasienter viser at vi har veldig gode resultater på livskvalitet. Men utvelgelsen av pasienter er veldig viktig, foretar du inngrep på feil pasient, kan du forringe livskvaliteten, sa Tvedt.

HEKTA: 25 år gamle Patrick Mast elsker å gjøre kirurgiske inngrep på fjeset sitt, og har brukt over en halv millioner kroner over årene. Reporter: Christian Wehus. Video: @patrichaflatwood Vis mer

- På tide

Mari Holm Lønseth mener det er på høy tid at det offentlige ikke gir insentiver til kosmetisk kirurgi. Hun påpeker at skjønnhetspleie, som for eksempel vanlig aknebehandling og pedikyr, i dag har moms.

Momsfritaket for kosmetiske behandlinger er en skattefavorisering og bidrar til kunstig lave priser.

Kosmetisk kirurgi og enkelte former for kosmetisk behandling er i dag unntatt merverdiavgift. Mens skjønnhetspleie, som for eksempel vanlig aknebehandling og pedikyr, er avgiftspliktige. At kosmetiske behandlinger er unntatt fra loven er en skattefavorisering som bidrar til kunstig lave priser, ifølge Lønseth.

- Det er på tide å fjerne momsfritaket på fillers og botox. De som ønsker å ta denne type inngrep, kan gjøre det, uten at staten indirekte gir støtte til det gjennom et momsfritak, sier Lønseth.

Sophie Elise Isachsen har fjernet silikonen i brystene sine, og stiller opp toppløs på forsiden av gratismagasinet Natt og Dag. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!